Samuel Sjöberg räddade livet på sin kompis. Foto: SVT

Han räddade klasskompis från att strypas

Publicerad

Tre barn fick idag räddningstjänstens pris för hjältedåd i Luleå. Alla de tre barnen har under året räddat ett människoliv.

– Jag kom till platsen där vi övat en teaterföreställning och såg en kompis hänga livlös från ett rep. Då lyfte jag upp honom och kallade på hjälp, berättar Samuel Sjöberg, 13 år, som går i Nya Läroverket i Luleå.

Han var den av de tre pristagarna som var på plats när priserna delades ut. Eleverna i skolan höll på att repetera en teaterföreställning då olyckan med det hängande repet inträffade. Pojken som fastnat i repet skulle skoja med sina kompisar men leken höll på att sluta illa.

Stoppade brand

Natacha Larsson stoppade en brand i sitt hem i Forsnäs och räddade livet på sin pappa som sov när det brann.

Johan Vonstad Gärtner räddade livet på en rullstolsbunden person som fastnat i en järnvägsövergång för bara några veckor sedan. Han lyckades få loss rullstolen precis innan tåget kom men de hann inte ens ta sig utanför järnvägsbommarna.

Årets alla hjältar i Luleå är barn under 18 år.

– Det har bara slumpat sig så att just dessa personer har gjort något som är mer än som kan förväntas, berättar ställföreträdande räddningschefen Mikael Andersson.

Kriterier för att få utmärkelse:

Visa
  • Vederbörande ska ha gjort mer än vad som kan förväntas och
  • Hon eller han ska ha räddat eller försökt rädda livet på en medmänniska eller förebyggt fara för andra människor eller
  • Ska hon eller han ha räddat eller försökt rädda stora materiella värden eller
  • Ska hon eller han ha undanröjt en olycka som skulle orsakat stora konsekvenser på miljön.
  • Räddningsbragden ska dessutom ha utförts inom Luleå kommun eller av person som är skriven i Luleå men utfört bragden i Sverige. Det här innebär att vissa år kan flera utmärkelser delas ut och vissa år delas ingen utmärkelse ut.
  • Det är räddningschefen som tillsammans med räddnings- och beredskapsutskottet utser mottagare av utmärkelsen. Valet kan inte överklagas.
  • Utmärkelsen delas normalt ut på räddnings- och beredskapsutskottets möte i december och består av en specialgraverad vas, diplom och blommor.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer