Han räddades av stödteamet som nu ska läggas ned i Luleå

Uppdaterad
Publicerad

Efter SVT Nyheter Norrbottens nyhet om att stödteamet i Luleå, som jobbar riktat till människor som lider av både missbruksproblem och psykisk ohälsa, läggs ned när Luleå kommun nu drar sig ur samarbetet med Region Norrbotten var det många som hörde av sig till oss.
– Stödteamet har hjälpt mig för att kunna fungera, säger en man som vill vara anonym.

I veckan berättade vi att Luleå kommun nu drar sig ur samarbetet med Region Norrbotten med det uppsökande stödteam som jobbat riktat till människor som lider av både missbruksproblem och psykisk ohälsa, och att teamet därför läggs ned.

Efter reportaget hörde en Luleåbo av sig som varit i behov av stödteamet under många år. Mannen vill vara anonym men önskar ändå berätta hur teamet mest troligt räddat hans liv. Och han är mycket upprörd över nedläggningsbeslutet.

– Stödteamet har hjälpt mig att kunna fungera överhuvudtaget. Den som tagit det här beslutet att lägga ned teamet har säkert inga människor i sin närhet som behöver hjälp, säger han.

Oro för hur det ska bli

Han säger sig vara mycket orolig för hur det nu blir när stödteamet läggs ned eftersom teamet hjälpt honom med det mesta, som kontakt med olika myndigheter, hjälp att städa, handla och medicinering.

Och han säger också att när man lider av både missbruksproblematik och psykisk ohälsa så är det bättre att bara ha kontakt med dem som känner en.

Bytt socialsekreterare sju gånger

Mannen tillägger också att det var just stödteamet som både motiverade honom och skjutsade honom till det behandlingshem som han just nu befinner sig på.

-Teamet har ju lärt känna mig och mina beteenden och hur jag reagerar i olika situationer så det är klart att det är mycket bättre än att bollas runt.

– På exempelvis socialen så lär man ju aldrig känna nån för jag har bytt socialsekreterare sju gånger senaste åren liksom så det blir bara skit, säger han.

Tycker du att du har bollats omkring mycket mellan olika myndigheter och verksamheter innan stödteamet kom in i ditt liv?

– Ja, absolut. Och det är dessutom ingen annan som orkat sätta in sig i mitt ärende som stödteamet gjort för man är bara ett papper för dem.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer