Luleå kommun lägger ner stödteam för missbrukare

Uppdaterad
Publicerad

Nu drar Luleå kommun tillbaka sin personal från det stödteam man haft tillsammans med Region Norrbotten, som hjälper omkring 25 personer med svåra psykiska sjukdomar och missbruksproblematik.

Stödteamet kom till för att fånga upp svårt sjuka människor som hamnat mellan stolarna inom psykiatrin och missbruksvården.

– Beslutet kom som en chock, vi trodde snarare att vi skulle utöka den här typen av resurser eftersom metoderna har forskningen bakom sig och dessutom har miljöerna de här människorna befinner sig i blivit mycket hårdare och mer våldsamma i dag än när vi startade teamet för tio år, säger Markus Boman som är överläkare inom psykiatrin vid Region Norrbotten och ingår i stödteamet i Luleå.

”Når inte tillräckligt många”

Från kommunens håll menar man att nedläggningsbeslutet beror på att teamet i Luleå inte hållit måttet:

– Vi gjorde en ärendegranskning och kom fram till det här beslutet och just vårt team i Luleå når inte det antal brukar som vi hade önskat, säger Raimo Roinninen som är verksamhetschef för individ- och familjeomsorgen vid Luleå kommun.

Skilda åsikter

Men teamet menar att ni först försvårat arbetet för dem genom att förändra vissa förutsättningar och att ni sen använt det som argument för att lägga ned verksamheten?

– Den åsikten delar inte vi, säger Raimo Roinninen.

Stödteamen infördes för ett tiotal år sen på flera håll i landet, efter att en rad uppmärksammade våldsbrott i Sverige skett, där personer som låg bakom dåden hade just dubbelproblematik och därför hamnat mellan stolarna inom psykiatrin och missbruksvården.

Teamen använder sig av Case management, som är en samordning av insatser för personer med komplexa behov.

Och 2013 slog kommunen fast i en egen forskningsrapport; att stödteamets arbetsmetoder kan minska kostnaderna för vården och stödet i ett långsiktigt perspektiv.

Men den här gången verkar kommunen  inte ha tagit med sin egen rapport i sitt beslutsunderlag.

Hyllad arbetsmetod

–Nu har inte jag tagit del utav den forskningsrapporten men vi lyssnar ju givetvis till all kunskap vi har om vår verksamhet, säger Raimo Roinninen.

I Kalix och Boden har man tvärtom tagit fasta på vad både nationell och internationell forsknings säger. Där får dom specialiserade stödteamen få fortsätta sitt arbete med de mest utsatta.

Och dagen efter den här intervjun åker överläkaren Markus Boman och föreläser för danskarna om den så kallade framgångsagan, utan att kunna förklara varför Luleå lägger ned, enligt honom själv.

För samtidigt som Sverige och världen hyllar stödteamens arbetsmetoder så har Luleå kommun ändå beslutat att hellre testa något nytt.

Startar samsjuklighetsboende

– Vi kommer att starta igång ett samsjuklighetsboende som blanda annat då omfattar den här gruppen och som Luleå inte haft tidigare, säger Raimo Roinninen.

Men är det inte just den uppsökande verksamheten som är så viktigt när det gäller människor med den här typen av problematik?

– Ja, men det kommer ingå en viss uppsökande verksamhet även fortsättningsvis, säger Raimo Roinninen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.