Sanne var 29 år och riskerade att dö – nu berättar hon vad som hänt efter reportaget

Uppdaterad
Publicerad
Uppdrag granskning ·

Sanne slussades runt mellan vårdinrättningar i flera år, utan att få rätt behandling för sin anorexi och psykiska ohälsa. I dag bor hon på ett behandlingshem för missbruk och har fått hjälp från oväntat håll. Samtidigt har en rörelse som vill förändra psykvården vuxit fram.

Uppdrag granskning berättade under hösten 2018 om Sanne. En berättelse om en ung kvinna med anorexi, ångest och missbruk. 

Sedan 2016 har hon tagits in på akut psykiatrisk tvångsvård 21 gånger, men släppts ut igen utan att få någon fungerande behandling. 

Vem kan rädda Sanne?

Enligt lag är det inte psykiatrins ansvar med beroendevård och de har därför kunnat skriva ut Sanne med hänvisning till hennes missbruk. Men behandlingshemmen för missbruk har inte kunnat hjälpa henne, eftersom hon är för sjuk i anorexi och annan psykisk ohälsa.

Istället hamnade hon på gatan där droger, hemlöshet och sexuella övergrepp blev hennes verklighet. Då, i höstas, frågade Uppdrag gransknings team om hon kunde se någon framtid.

– Jag ser det inte. Men jag skulle gärna vilja att det blev så.

Stöd från oväntat håll

Sanne berättade då att hon drömde om ett liv i trygghet, bland hästar och hundar. 

Det har nu gått ett halvår sedan granskningen publicerades. Socialtjänsten i Skarpnäck har anlitat ett nytt behandlingshem för drogmissbruk, ute på landsbygden. Där bor Sanne nu. 

Men hon har också fått stöd från oväntat håll, som hon säger hjälper henne att se framåt.

Artisten Sebastian Stakset såg Uppdrag gransknings reportage och började envist höra av sig för att försöka komma i kontakt med Sanne. 

– Jag vittnade om mitt eget liv. Att jag själv satt fast i droger, med psykisk ohälsa, med självmordstankar, att jag hatade mig själv och allting sådant där. Men att jag idag är en fri man på grund av Jesus, säger han.

Artisten Sebastian Stakset tog kontakt med Sanne efter reportaget. Foto: SVT/Emil Larsson

Sebastian Stakset har ett förflutet som kriminell och har suttit i fängelse för bland annat grov misshandel. 

I dag är han aktiv i frikyrkorörelsen och har förmedlat kontakt mellan Sanne och Maria, en församlingsmedlem i pingstkyrkan på orten nära behandlingshemmet. Hon besöker nu Sanne regelbundet.

Är det någon förut som har engagerat sig, och kommit så här på eget initiativ och besökt dig så här förut?

– Nej, det var första gången när jag träffade Sebastian. Vem skulle ha tagit kontakt med mig och sagt att de ville träffa mig? Det har ju liksom inte funnits någon sådan, säger Sanne. 

Öppnar för lagändring

Reportaget om Sanne väckte starka reaktioner även hos politiker. 

Dåvarande socialminister Annika Strandhäll (S) kallade situationen för ”ett misslyckande för hela samhället”. En majoritet av partierna i riksdagen har uttalat att man vill se över lagändringar, för att rädda människor som skickas runt mellan olika vårdinstanser och däremellan riskerar att dö ute, utan vård.

I slutet av februari hölls en utfrågning i socialutskottet med anledning av reportaget. På plats fanns Sannes mamma Eva Dozzi och anhöriga till personer i samma situation som Sanne. Tillsammans lämnade de över nästan 7 000 namnunderskrifter till socialminister Lena Hallengren (S).

– Sannes fall är inte bara ett enstaka missöde, det här är ett systemfel, säger Eva Dozzi.

Under torsdagen den 11 april ska socialutskottet ta ställning till motioner från flera partier som vill se ändringar i lagen.

Sanne: Reportaget behövdes

Tillbaka till Sanne. Hon berättar att hon mår bättre nu, men framtiden är oviss. Hon bor på behandlingshemmet för drogmissbruk, men väntar fortfarande på anorexivård. 

Under tiden får Sanne stöd från personerna i hennes närhet. 

– Det har aldrig varit min önskan att vara med i tv och synas sådär, men det behövs. Alla reaktioner efteråt, att jag träffade Sebastian och Maria och fått de kontakterna.

Det var inte förgäves för dig?

– Det är inte förgäves för mig och det är ju inte bara jag heller. Det är ju alla andra som har varit med om samma saker, säger Sanne.

Reportaget Psykrevolten sänds onsdag 10 april. Du kan se det redan nu på SVT Play – eller 20.00 i SVT1.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Vem kan rädda Sanne?

Mer i ämnet