Evas dotter föll mellan stolarna: ”En mardrömsupplevelse”

Uppdaterad
Publicerad

De som både har missbruksproblem och psykiatriska diagnoser har svårt att få hjälp och slussas runt mellan olika instanser. En av dem som fallit mellan stolarna är Eva Dozzis dotter.

– Det måste bli emot lagen att skicka svårt behövande patienter fram och tillbaka som Svarte Petter, säger hon.

Eva Dozzi har sett hur Sveriges uppdelade lagar fungerar på nära håll. Hennes dotter Sanne har både misspruksproblem och psykiatriska diagnoser och har under flera års tid slussats mellan olika vårdinrättningar.

– Det har varit en Kafkaartad mardrömsupplevelse som jag tyvärr delar med väldigt många andra föräldrar, säger hon.

Granskades av SVT

Tre år har gått sedan Sannes öde skildrades i Uppdrag granskning.

– Det har varit upp och ned. Hon har inte fått den vård hon hade behövt, det som borde finnas där har inte funnits. Hon har blivit diskvalificerad från psykiatrisk vård på grund av sina missbruksproblem, säger Eva Dozzi.

Hon framhåller också att Sverige har bland Europas högsta narkotikarelaterade dödlighet och tror att en lagändring är nödvändig för att hennes dotter, och andra som är i samma situation, ska kunna få hjälp.

– Det måste på något sätt att bli emot lagen att skicka svårt behövande patienter fram och tillbaka som Svarte Petter. Det är så det har varit, och det är helt bisarrt att vi fortfarande har en sådan ordning i Sverige.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.