Flera riksdagspolitiker vittnar om att reportagen om Sanne varit en ögonöppnare. Foto: SVT/TT

Efter Sanne-reportagen: Partierna eniga om lagändring i missbruksvården

Uppdaterad
Publicerad

På onsdagen sändes Uppdrag gransknings uppföljning av reportagen om Sanne, missbruksvården och psykiatrin. Redan dagen efter fattas nu ett beslut i socialutskottet där samtliga partier ställer sig bakom en lagändring så att ansvaret hamnar på en huvudman, istället för som idag två.

– Jag hoppas att det i förlängningen leder till att vården fungerar på ett bättre sätt, säger Kristina Nilsson (S) som är vice ordförande i socialutskottet.

Reportagen om Sanne, som lider av både psykiska besvär och missbruk, har visat på brister inom vården för dem med så kallad samsjuklighet. Personer med denna problematik bollas runt mellan landsting och kommun utan att någon har huvudansvaret. Detta hoppas man nu i socialutskottet kunna ändra på genom att ge ansvaret till en huvudman.

Socialdemokraterna medger brister

Moderaterna, Socialdemokraterna och Vänsterpartiet har nu svängt i frågan efter att tidigare inte förespråkat någon lagändring.

Vem kan rädda Sanne?

– Idag brister det uppenbarligen i vården. Jag hoppas att en lagändring i förlängningen leder till att vården fungerar på ett bättre sätt, säger Kristina Nilsson (S) som är vice ordförande i socialutskottet.

Hon framhåller dock att frågan om lagändringar måste först utredas grundligt och den uppmaningen lämnar nu till regeringen.

– Det behövs mycket utredningsarbete. Tvångsvårdarbete är ett svårt område så vi ska inte låsa in folk i onödan, säger hon.

C: ”Stort steg framåt”

Kristdemokraterna och Centerpartiet har båda drivit på för en ändringen i  lagen när det kommer till behandling  av missbrukare och psykisk sjuka.

– Det som har skett idag är ett väldigt stort framsteg. Vi ska hitta en huvudman för beroendesjukdomarna så att folk inte faller mellan stolarna. Både reportagen om Sanne och det som följt därefter tror jag gjort att även andra partier har närmat sig den här synen, säger Anders W Jonsson (C).

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Vem kan rädda Sanne?

Mer i ämnet