L: Bättre stöd till personer med missbruk och psykisk sjukdom

Uppdaterad
Publicerad

Personer som lever med både missbruk och psykisk sjukdom – och som dessutom kan vara hemlösa – faller ofta mellan stolarna och får inte den vård och hjälp som de behöver. Detta uppmärksammade SVT i sin granskning ”Vem kan rädda Sanne?”. Nu ska socialtjänsten i Stockholms stad jobba bättre ihop med psykiatrin.

– Detta är ett steg i arbetet med att se till att färre människor går samma öde till mötes som Sanne, säger socialborgarrådet Jan Jönsson (L).

I flera reportage har SVT Nyheter Stockholms reporter Anna-Klara Bankel skildrat hur Sanne och hennes familj kämpat för att få hjälp med Sannes psykiska sjukdom, droganvändande och hemlöshet.

Sanne skickades runt mellan olika vårdinstanser utan att få kontinuitet i vården, eftersom missbruksvården och den psykiatriska vården är uppdelade och utförs på olika ställen av olika ansvariga.

Vem kan rädda Sanne?

Mer resurser

För att bättre hjälpa personer med både missbruk och psykiatrisk sjukdom får socialtjänsten i Stockholms stad nästa år ett skärpt uppdrag och mer resurser för att se till att arbetet med psykiatrin, som Region Stockholm ansvarar för, förbättras.

– För de allra mest utsatta måste samarbetet mellan socialtjänsten och sjukvården fungera bättre, säger socialborgarrådet Jan Jönsson (L).

I budgeten för nästa år ska Stockholms stad även utöka den så kallade bostad först-modellen, som innebär att hemlösa människor först får ett tryggt boende och sedan det stöd som behövs för att boendet ska fungera.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Vem kan rädda Sanne?

Mer i ämnet