Jonathan Torshall Svensson. Foto: Privat

Han ska springa uppför Luossabacken – 60 gånger

Uppdaterad
Publicerad

Med start vid midnatt kommer polisen Jonathan Torshall Svensson försöka springa upp till toppen på Luossabacken i Kiruna – hela 60 gånger.

Det hela började som en intern friskvårdsaktivitet inom polisen i Kiruna. Utmaningen var att de anställda under en tidsperiod på fyra månader skulle ta sig upp och ner för Luossabacken 60 gånger.

Men sedan fanns det en liten finstilt text på utmaningen om man ville bli historisk – då skulle man utföra utmaningen sammanhängande. Det fanns även en fråga om utmaningen var möjlig att utföra under 20 timmar.

”Tävling mot mig själv”

Och det är en utmaning som polisen Jonathan Torshall Svensson antagit. Han kommer att försöka klara utmaningen under 20 timmar med start vid midnatt.

– Det blir en tävling mot mig själv, säger Torshall Svensson.

– Jag har några kollegor som kommer stötta mig framförallt under natten. De kommer sitta och elda i backen och grilla.

Tror du att du kommer att nå  ditt mål?

– Ja. Jag är naiv och ibland har jag bättre självförtroende än vad jag borde ha, annars hade jag nog inte gjort det här försöket. Men jag inser att det kan bli problem. Men då handlar det inte om tid, tidsramen är rimlig, utan det hänger i så fall på om kroppen inte pallar.

Inte beredd på snön

Men han var inte beredd på snön som har fallit ned på backen i Kiruna. Och under natten väntas det bli minusgrader och dimma.

– Men det ska mycket till om man springer vilse där, säger Jonathan Torshall Svensson.

Anledningen till att det är 60 gånger upp och ner för backen är för att det motsvarar 9.000 höjdmeter totalt, vilket går att jämföra med Mount Everest som är 8.848 meter hög.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.