En av de som drabbades hårt av covid-19 förra året var brandmannen Kent Östling från Luleå. Foto: Privat/SVT

Brandmannen från Luleå var Sveriges sjukaste covidpatient – nu blickar han framåt

Publicerad

Ett år har gått sedan covid-19 bröt ut i Norrbotten och en av de som drabbats hårt av viruset är brandmannen Kent Östling från Luleå. Han svävade i över en månad mellan liv och död – men nu blickar han framåt.

– Det har varit både en fysisk och en mental kamp. Men svackorna blir färre, säger han.

Det var i början av pandemin som om Kent Östling blev så pass sjuk att han sövdes ner och kopplades till respirator. Han var nedsövd i 36 dygn och efteråt beskrev läkarna honom som ”Sveriges sjukaste covidpatient”.

”Fysisk och mental kamp”

Efter en lång kamp är han tillbaka på sitt arbete vid räddningstjänsten i Luleå, men är fortfarande märkt av viruset och får göra en del tester.

– Arbets-ekg är på 77 procent av min kapacitet och det trodde jag inte. Men de sa att du har mycket vunnet att du var så pass stark innan.

Får inte rökdyka

Han kan heller inte göra alla arbetsuppgifter som krävs.

– Just nu kör jag tankbil med assistans och åker jag på en del skoterlarm. Men rökdykning får jag inte göra, säger Kent Östling.

Men trots det försöker han blicka framåt – och i videon berättar han mer om vikten att leva här och nu.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Norrbotten

Mer i ämnet