Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
I reportaget ovan berättar Kent Östling om den tuffa vägen tillbaka. I 36 dagar låg han nedsövd efter att ha drabbats av covid-19. Foto: Privat/Filip Hannu/SVT

Kent var ”Sveriges sjukaste covidpatient” – nu är han tillbaka på jobbet

Publicerad

I över en månad svävade covidsjuka brandmannen Kent Östling mellan liv och död. I 36 dagar låg han nedsövd uppkopplad till en Ecmo, hjärt- och lungmaskin. Nu är han tillbaka och arbetstränar på 50 procent – men vägen tillbaka har varit lång.

Den 21 mars började symptomen yttra sig för Kent Östling. Fram tills dess var han en av de starkaste på brandstationen i Luleå, något som nu är långt bort.

Trötthetssymptomen följdes av hög feber och till sist togs han emot på Sunderby sjukhus. Efter det försämrades hans tillstånd snabbt och Kent sövdes ner och kopplades till respirator.

När inte ens det lugnade situationen togs beslutet att använd Ecmo (hjärt och lungmaskin) och flyga honom till Karolinska sjukhuset.

SVT har träffat Kent – du hör hans berättelse i spelaren ovanför.

”Sveriges sjukaste covidpatient”

I 36 dygn var Kent Östling nedsövd och efteråt beskrev läkarna honom som ”Sveriges sjukaste covidpatient” bland de som överlevt den tuffa behandlingen.

Kent har fortfarande svåra fysiska problem till följd av coronaviruset, men även det mentala har varit en kamp samtidigt som han behöver kämpa mot Försäkringskassan.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
I klippet hör du Kent Östlings kritik mot Försäkringskassan. Foto: Filip Hannu/SVT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronaviruset i Norrbotten

Mer i ämnet