En färsk studie visar att anhöriga tappar i vikt efter att anhöriga vårdats i respirator på grund av covid-19. Foto: Filip Hannu/SVT

Forskning: Anhöriga till intensivvårdade i covid-19 rasade i vikt

Uppdaterad
Publicerad

Att utstå respiratorvård till följd av covid-19 är krävande både psykiskt och fysiskt. Men även för de anhöriga har lidandet varit stort och medfört oro och viktnedgång, visar en forskningsrapport som Åsa Engström vid Luleå tekniska universitet håller på att sammanställa.

För tolv år sedan redovisade Åsa Engström en forskningsrapport som heter ”A wish to be near” (En önskan att vara nära) som beskriver hur viktigt det är för anhöriga att vara nära den drabbade under vården.

En vilja till närhet var helt omöjlig att förverkliga under coronapandemin på grund av smittorisken och det tryck som vården upplevde.

Coronaviruset i Norrbotten

Tappat cirka 10 kilo i vikt

Genom intervjuer med anhöriga till tolv patienter som vårdats i respirator undersöker Engström de som påverkats och bilden är tydlig: Viktras, ensamhet och oro.

– Alla har beskrivit en viktnedgång på kanske tio kilo, säger Åsa Engström.

Hör mer i klippet ovanför.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Norrbotten

Mer i ämnet