Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Foto: Filip Hannu/SVT

Iva-patienternas covidupplevelser: Svåra hallucinationer

Uppdaterad
Publicerad

Covid-trenden i Norrbotten är tydlig – smittspridningen är på kraftig uppgång vilket oroar sjukvården och smittskyddsläkaren. Vid Luleå tekniska universitet tittar professor Åsa Engström nu på de upplevelser som de intensivvårdade, anhöriga och personalen gått igenom.

Genom intervjuer med människor som genomgått intensivvård till föjd av covid-19 arbetar professor Åsa Engström nu med en rapport om upplevelser.

Tolv personer berättar om respiratorvården där de sövda upplevt hemska hallucinationer så verkliga och intensiva att uppvaknandet varit omtumlande.

Coronaviruset i Norrbotten

– En patient vaknade upp och var helt övertygad om att hela hennes familj blivit dödade och det tog ett bra tag innan hon förstod och fick prata med familjen, säger Åsa Engström, professor i omvårdnad vid Luleå tekniska universitet.

Dagbok kan vara räddningen

Det som skiljer hallucinationerna från vanliga drömmar är att de även långt efteråt upplevs som starka och verkliga. Vid flera tillfällen har personal vid intensivvården och anhöriga arbetat med dagböcker där de beskriver vad som gjorts under tiden, för att underlätta för patienten att sedan pussla ihop perioden de varit sövda.

Hör Åsa Engström berätta om patienternas upplevelser i klippet ovanför.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Norrbotten

Mer i ämnet