• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Östersund i Jämtlands län. Det brinner i en byggnad med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Jämtland.

Haparanda satsar på ny skolstruktur Foto: SVT

Haparanda satsar på ny skolstruktur

Uppdaterad
Publicerad

Den styrande koalitionen i Haparanda vill liksom oppositionen satsa på ny skolstruktur i kommunen. Det på grund av färre elever och inför stora pensionsavgångar som väntar bland lärare.

– Det är ett måste då vi tidigare hade 150 elever per årskull mot dagens 70 elever, säger Niklas Olsson (M) ordförande för barn- och ungdomsnämnden i Haparanda.

Förslaget som gäller skolor i centrala Haparanda har antagits av barn- och ungdomsnämnden och ska vidare till kommunstyrelsen för beslut i kommunfullmäktige i juni.

– Det är ett komplext förslag där vi använder oss av befintliga lokaler men flyttar om eleverna. I slutänden mynnar det ut i en högstadieskola och två skolor med elever från förskoleklass till och med årskurs sex. Det till en total kostnad på 57 miljoner kronor.

Socialdemokraterna vill satsa långsiktigt

Även socialdemokraterna är med på koalitionens linje att satsa på ny skolstruktur på grund av förändringar som väntar men deras förslag bygger på att skapa ett skolcampus med nybyggnation av ett högstadium som ska samla alla högstadieelever. Till det kommer en omflyttning av elever från förskoleklass till sexan.

– Koalitionens förslag är taget i barn- och utbildningsnämnden och ska upp till beslut i kommunfullmäktige i juni men vi tycker det är viktigt att redovisa vårt motförslag. Vi anser att skolan är viktig och satsar på långsiktighet för att slippa göra förändringar på kort sikt, säger Nina Pörhölä (S) gruppledare för Socialdemokraterna i Haparanda.

Socialdemokraternas förslag har en prislapp 150 miljoner kronor vilket är drygt 90 miljoner kronor mer än koalitionens förslag.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.