De höga vattenflödena i Norrbotten ställer till det, vissa områden är drabbade av översvämningar. Foto: SVT

Läget i länet: ”Vi börjar mota Olle i grind”

Uppdaterad
Publicerad

Här är senaste uppdateringarna gällande hur vattennivåerna utvecklar sig i Norrbotten.

Haparanda

Vattennivån i Torne älv är på en nivå som uppkommer mellan vart tionde år och vart femtionde år. Det kommer att innebär översvämningsproblem på utsatta ställen, såsom områden vid Stranden. I nuläget beräknar man att vattennivån stiger cirka 20 centimeter per dygn.  I och med detta har en cirka 2 kilometer lång skyddsvall höjts byggts upp längst älven, norr om Torneås stadskärna.

– Vattenflödet stiger men visar inte riktigt lika höga flöden som tidigare men det är fortfarande högt och är ett hot, säger Fredrik Wuopio som är räddningsledare i Haparanda kommun.

Räddningstjänsten och Haparanda stad har de senaste dagarna arbetat tätt tillsammans med Torneå stad och Lapplands räddningstjänst med förebyggande åtgärder.

– Vi har nu jobbat fram en plan för att kunna skydda samhällsviktiga funktioner som kommunala verksamheter och jag uppmanar nu dem som bor strandnära att börja skydda sina privata fastigheter genom att exempelvis tömma källare och så och det finns mer information om vad man kan göra hemma på kommunens hemsida.

Prognoserna visar för tillfället ingen nederbörd inom Torneälvs vattendistrikt inom de närmaste dagarna, men risken för regn ökar i slutet av veckan. Det kan förändra situationen.

– I morgon börjar vi ”mota Olle i grind” och sätta upp barriärer längst den övre delen av älven.

Vattenflödet i Torne älv förväntas kulminera den 18 och 19 maj.

Överkalix

I Överkalix har man vallat in Centralskolan och vatten- och avloppsverket under gårdagen med barriärer och nu förbereder man för att valla in trygghetsboendet Poxkroken nära  Brännaberget eftersom vattnet nått gångvägen i närheten.

Och nu används endast den stora busshållplatsen vid BIC-huset för skolskjutsar och skolan har flera personer ute på rasterna för att hålla uppsikt över barnen. Dessutom är Korsningen av väg 796 och 797 (Skolgatan/ Brännabergsvägen) fortfarande stängd för trafik.

– Fram tills i morse steg fortfarande vattnet och vi har inte mätt något efter det eftersom vi varit upptagna med att jobba med barriärerna så det är svårt att säga något om läget nu men vi tror att vi når kulmen snart, säger Bernt Holmström, räddningschef vid Överkalix kommun.

I Överkalix kommun har först använt sig av 300 egna barriärer och man inväntar nu 150 barriärer på igång från Luleå.

– Så vi får ju se om vi behöver använda alla men jag tycker att vi har ganska koll på läget för personalen jobbar fantastiskt bra.

Älvsbyn

Vattnet stiger långsammare än i går men en del stug- och husägare som hade vatten farlig nära sina fastigheter igår har fått in vatten idag.

– Det stiger än men blygsammare än i går, säger Margareta Lundberg, säkerhetsamordnare i Älvsbyn.

Under hela dagen har man byggt upp 100 barriärer som man hämtat från Luleå igår.

– Vi förstärker kring vattenverket och tror att det hinner bli klart idag. Sen har vi även höjt upp och förstärkt vägen in till vattenverket eftersom vattnet började nå upp till vägen.

Nu inväntar man hur stor fjällfloden blir.

– Ingen vet ju när den kommer hur den kommer påverka vattenflödet.

Boden

Läget i Boden är ganska likt som det varit de senaste två dygnen. Vattnet stiger fortfarande med 1-2 cm per dygn.

– Det fortsätter stiga marginellt men vi hoppas vara nära piken så att vi får ut vattnet ur systemet men vi är inte där än, säger Tommy Lindvall, säkerhetschef Boden kommun.

Vattnet fortsätter stiga över Vägen nära Manhemsrondellen, längst Svartbyträsket.

– Vi överväger just nu om vi ska stänga vägen och det kan bli aktuellt redan ikväll men vi avaktar kvällsvärdena.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.