Kaj Linna syns här på sin balkong i nya hemmet på El Hierro. Foto: Privat

Här är Kaj Linnas nya liv

Uppdaterad
Publicerad

För några månader sedan levde Kaj Linna bakom stängda dörrar. I dag bor han tillsammans med flickvännen Petra Wüllrich på den spanska ön El Hierro utanför Afrikas nordvästra kust – väntandes på att domen ska vinna laga kraft.

– Det är otroligt vacker natur här, ren luft och vyerna tar andan ur en gång på gång. Och så är det jämn temperatur året om, säger Kaj Linna.

Den 15 juni i år frikändes Kaj Linna helt från rånmordet i Kalamark 2004. Då hade han suttit 13 år i fängelse. Sedan elva dagar tillbaka bor han på en ö som inte ens har ett fängelse.

Kalamarksmordet

– Det saknas mycket saker på ön som man kan uppleva på fastlandet. Den har till exempel inget fängelse, inga parkeringsautomater och du kan ställa bilen vart du vill. Det finns inga trafikljus heller. Det är lugn och mysig trafik, du kan knappt få i femmans växel någonstans, säger Kaj Linna.

LÄS MER: Kaj Linna frias efter 13 år i fängelse

Kaj Linna och Petra Wüllrich hyr i dag ett hus på ön men har planer på att hitta något mer permanent.

– Vi åker runt och tittar lite. Men vi har ingen brådska heller. Det gäller att hitta det som passar oss perfekt.

”Stora kontraster gamla livet”

Och har man suttit 13 år i fängelse tar det även tid att komma tillbaka till ett ”vanligt” liv.

– Det är lite väl tidigt att säga att vi har hittat våra rutiner. Vi var på gym första gången i dag och i morgon ska vi ut och spela padel. Det gäller att ha lite rutiner. Sedan ska vi hitta någonting att göra, annars blir det lite väl tråkigt, man måste ha något som utmanar en.

– Det är stora kontraster med det gamla livet. Men det är som jag sagt tidigare, skillnaden är som himmel och helvete. Jag klagar inte, säger Kaj Linna.

LÄS MER: Här lämnar Kaj Linna Sverige

I morgon kommer den frikännande domen att vinna laga kraft. Åklagaren har tidigare sagt att de inte kommer att överklaga domen. Detta betyder att Kaj Linna från och med i morgon kan påbörja sin resa mot att få en upprättelse.

– Vi ska även lämna kraftig kritik mot åklagarkammaren och framför allt åklagaren Mikael Lundquist och polisen i Luleå. Även i viss mån riksåklagaren, Högsta domstolen, tingsrätten och Hovrätten för övre Norrland för deras tidigare agerande.

LÄS MER: Rättsexperten: ”Linna får högt skadestånd”

Han kommer även att vända sig till JK, justitiekanslern, för att kräva skadestånd.

– Jag ska ta upp en dialog med JK om skadestånd, om vi kan komma överens eller om vi ska stämma staten. Hon anser att hon kan gå efter en tariff, men jag har inte sett någon tariff när någon suttit i fängelse i över 13 år, säger Kaj Linna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kalamarksmordet

Mer i ämnet