Foto: SVT

Hör Niklas Nordström som öppnar byrå för krishantering

Uppdaterad
Publicerad

Luleå kommuns före detta kommunalråd Niklas Nordström (S) startar upp en ny public affair-byrå med forna kollegan Emma Aludden, tidigare samhällsstrateg inom Luleå kommun.

Det var i oktober 2019 som Niklas Nordström meddelade att han lämnar posten som kommunstyrelsens ordförande i Luleå med omedelbar verkan. Anledningen han uppgav var akut stress och att han fått utstå mycket hat och kritik.

Det här efter att SVT Nyheter Norrbotten berättat om ett avtal för 570 000 kronor med coachande mentorer som den före detta kommundirektören Mikael Lekfalk upprättat. Lekfalk sa att upphandlingen var politiskt förankrad, vilket Nordström förnekade. Senare kunde SVT Norrbotten avslöja att Nordström visst borde haft kunskap om detta.

Du lämnade uppdraget som kommunalråd i Luleå hastigt, vad fick dig att göra det?

– Du kommer till en punkt när droppen får bägaren att rinna över. Jag hade under ganska lång tid upplevt att det var väldigt stort fokus på min person, vad som än gjordes handlade det ändå om att det var Niklas Nordströms fel, det var bara runt omkring min person.

Byrå med inriktning på kris och råd

Nu har alltså Nordström och Aludden startat byrån Aim Public Affairs.Byrån vill bland annat jobba med konkret rådgivning vid krishantering, och hjälpa ledning och beslutsfattare i organisationer och näringsliv att bilda opinion.

– Jag och Emma Aludden har startat en gemensam byrå tillsammans. Vi kommer att arbeta med ett nischat erbjudande när det gäller rådgivning bland annat när det gäller att öka förståelsen mellan politik och näringsliv. I tider av kris, som den situation vi är i nu, är den här rådgivning är som mest behövd, säger Niklas Nordström.

Vilka erfarenheter tar du med dig i det här jobbet från din tid som kommunalråd i Luleå?

– Lever du i rollen som kommunalråd jobbar du ständigt med hantering av intressekonflikter och målkonflikter, och du ägnar dig åt ett väldigt stort mått av krishantering. Det är erfarenheter som är väldigt bra att ha med sig.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.