Luleå stadshus. Luleå kommun backar när det kommer till medborgarnas förtroende för kommunen. Foto: SVT

Efter höstens turbulens – förtroendet för Luleå kommun rasar

Uppdaterad
Publicerad

Luleå kommun backar när det kommer till medborgarnas förtroende för kommunen, enligt 2019 års medborgarundersökning från SCB. 

Enligt kommunen har Luleå haft en fallande kurva sedan 2014 när det kommer till förtroendefrågan. I den senaste mätningen backar Luleå från betygsindex 42 till 32. I ett pressmeddelande skriver kommunen att det sannolikt beror på den turbulenta hösten. 

Ska prioritera tillgänglighet

Av 135 undersökta kommuner hamnar Luleå på plats 133 när det kommer till att komma i kontakt med kommunen. När det kommer till medborgarnas upplevda möjlighet att påverka hamnar kommunen på plats 124. 

– Vi kommer framåt att prioritera att jobba mer med tillgänglighet, kommunikation och öppenhet i hela processen för att på den vägen fortsätta bygga förtroende med kommunmedborgarna, säger kommunalrådet Lenita Ericson i pressmeddelandet.

Undersökningen genomfördes hösten 2019. 1 600 slumpmässigt utvalda luleåbor i åldrarna 18–84 år tillfrågades, varav 42 procent svarade.

Fakta

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.