Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Hör Anders Öberg (S) om den undanhållna informationen Foto: SVT

S undanhöll känsligt ärende när Niklas Nordström avgick

Uppdaterad
Publicerad

S-ordföranden Anders Öberg undanhöll ett känsligt personalärende inom Luleå kommun som har koppling till Niklas Nordström i samband med att kommunalrådet avgick. Om Nordström varit kvar hade han tvingats till en time out.

I onsdags förra veckan informerade Fredrik Lundh Sammeli (S), distriktsordförande för socialdemokraterna i Norrbotten, ledningen i Luleå arbetarekommun om ett känsligt personalärende inom Luleå kommun som pågår och som rör nu avhoppade kommunalrådet Niklas Nordström. Informationen gick även till socialdemokraternas organisation på riksplanet.

Ärendet hade anmälts till kommundirektören Mikael Lekfalk ett par dagar innan han blev avskedad.

Känsligt ärende

På torsdagen avgick Niklas Nordström med hänsvisning till akut stress. Men när SVT intervjuade Anders Öberg (S), ordförande i Luleå arbetarekommun, så hänvisade han enbart till trycket från sociala medier som orsak till att Niklas Nordström lämnat sin post.

När SVT på nytt konfronterade Anders Öberg om det känsliga personärendet i måndags och varför han inte nämnt det i samband med Niklas Nordströms avgång fortsatte han att förneka sin kännedom om det.

– Jag fick reda på det som ett rykte under fredagen. Då tog jag kontakt med Luleå kommun som bekräftade det, uppgav han för SVT trots att han informerats om ärendet under onsdagen av Fredrik Lundh Sammeli.

Har undanhållit

Nu konfronteras Anders Öberg. Han bekräftar också att han undanhållit informationen.

– Jag ville inte berätta mer under resans gång. Det var bara ett rykte först. Sen har det tillkommit information för mig, säger Anders Öberg om varför han undanhöll informationen.

Men du förnekade själv att du visste om något rykte senast i går, på måndagen? Har du ljugit?

– Det får andra att bedöma.

Hade personalärendet något med Niklas Nordströms avgång att göra?

– Inte för oss. Men hade Niklas varit kvar hade jag begärt att han skulle ta time out. Så ser våra etiska regler ut runt sådant här.

Personalärendet ligger nu hos Luleå kommun.

– Jag fick uppgiften om anmälan förra söndag och på onsdag lämnade jag över ärendet till den det berörde. Jag räknar med att ärendet kommer att utredas. Det är arbetsgivarens skyldighet om det finns en allvarlighetsgrad i det, säger tillförordnad kommundirektör Anna Lindh-Wikblad.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Lekfalks mentor

Mer i ämnet