Niklas Nordström(S) avgår. Foto: SVTVisa alla (2)
Visa alla (2)

Efter turbulensen – Niklas Nordström (S) avgår

Uppdaterad
Publicerad

Idag meddelade Niklas Nordström (S) att han lämnar posten som kommunstyrelsens ordförande i Luleå med omedelbar verkan. Anledningen ska vara akut stress.
– Han har fått ta mycket kritik på sociala medier den senaste tiden, säger kommunalrådskollegan Lenitha Eriksson (S).

Klockan sju på torsdag morgon hade Luleå arbetarekommuns ordförande Anders Öberg krismöte med kommunalrådet Niklas Nordström och en av de viktiga frågorna var Mikael Lekfalk-affären. Och när mötet var klart kom toppolitikerns drastiska besked: Niklas Nordström avgår som kommunstyrelsens ordförande för socialdemokraterna i Luleå på grund av akut stress. Beslutet gäller från och med idag.

Ledsna och chockade partikollegor

När SVT Nyheter Norrbotten besökte Socialdemokraternas partikontor på Örnäset i Luleå vid 15-tiden var stämningen dämpad och flera partikollegor var både ledsna och chockade.

– Han har fått ta mycket kritik på sociala medier den senaste tiden, säger kommunalrådskollegan Lenitha Eriksson (S) och fortsätter

– Klart vi är i chock, det här hade vi inte väntat oss.

”Har inte funnits där för honom”

Även partikollegan Anders Öberg menar att den senaste tiden varit tung för Niklas Nordström.

– Det har varit allt för mycket fokus på Niklas som person istället för på politiken. Han har fått ta ett stort ansvar och vi och många andra har inte funnits där för honom. Han mår jättedåligt och behöver professionell hjälp. Jag kommer att sakna hans sätt att bedriva politik men just nu behöver han tid att ägna sig åt sig själv.

Niklas Nordström utsågs 2014 till vice ordförande och har innehaft rollen som ordförande sedan slutet av 2017.

– Det är med stor ledsamhet som jag mottog beskedet att Niklas lämnar sitt uppdrag. Niklas har varit en nyckelspelare i att sätta Luleå och Norrbotten på kartan, när han nu avgår så lämnar han ett stort tomrum i den politiska debatten, kommenterar Fredrik Lundh Sammeli, ordförande för Socialdemokraterna i Norrbotten i ett pressmeddelande.

Efterträdare

Nu inleder Socialdemokraterna arbetet med att utse en ny ordförande. Tills vidare kommer Lenitha Eriksson, som utsågs till kommunstyrelsens vice ordförande i maj 2017, att kliva in som tillförordnad ordförande. Parallellt inleder Socialdemokraterna arbetet med att utse en ny ordförande.

SVT Nyheter Norrbotten har försökt nå Niklas Nordström utan att lyckas.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Lekfalks mentor

Mer i ämnet