Statsvetaren Simon Matti ser ett klart samband mellan Lekfalk-affären och Niklas Nordströms avhopp. Foto: SVT

Statsvetaren om Nordströms avgång: Klart samband med Lekfalkaffären

Uppdaterad
Publicerad

Statsvetaren Simon Matti menar att det finns ett klart samband mellan Lekfalkaffären och att kommunalrådet Niklas Nordström avgår med omedelbar verkan. Samtidigt kallar han det droppen som fick bägaren att rinna över.

För knappt två veckor sedan avslöjade SVT Norrbotten att Luleås kommundirektör på eget bevåg köpt in konsulttjänster, för att få stöd i sitt eget ledarskap, för 30 000 kronor i månaden. Förra fredagen fick kommundirektören lämna sin tjänst efter hård kritik och igår kom beskedet att kommunalrådet Niklas Nordström(S) väljer att avgå med omedelbar verkan på grund av akut stress.

SVT Norrbotten ringde upp statsvetaren Simon Matti, vid LTU, för att få hans reflektioner kring kommunalrådet Niklas Nordströms avgång:

Vad anser du som statsvetare ligger bakom att Nordström nu avgår?

– Jag vet inte mer än vad som framkommit i media. Men akut stress på grund av det som varit, gissningsvis inte bara under den senaste veckan, utan under en längre tid, säger Simon Matti, professor i statsvetenskap vid Luleå tekniska universitet.

Kommunalrådet Niklas Nordström har ju hävdat att han inte kände till kommundirektörens konsultinköp. Igår fick SVT Norrbotten ut papper som visar att Nordström informerats om att kommundirektören dragit över sin budget på grund av konsultinköp. Senare samma dag medelar  kommunalrådetsin avgång. Vilket samband ser du där?

– Jag sitter inte inne med några detaljer. Men det är klart att turbulensen som varit runt Mikael Lekfalk under den senaste veckan har ett samband med att Nordström väljer att sluta. Sen är det väl klart att det inte bara är den grejen, men det är det som är droppen som får bägaren att rinna över.

Socialdemokraterna i Luleå lyfter fram den hårda tonen i sociala medier som ett skäl till Niklas Nordström avgång. Vad tror du det har för samband?

– Det är ju så att politiker på toppositioner och politiker som driver igenom stora förändringar blir impopulära i vissa grupper, för det finns alltid förlorare i politiken. Det är klart att då får man utstå ganska mycket kritik och det är kanske inte alltid en trevlig position att befinna sig i, så jag tror ju absolut att det påverkar.

Vad betyder det för socialdemokraterna i Luleå att Niklas Nordström avgår?

– Det betyder dels att man tappar en väldigt profilerad politiker, dels att man nu måste sätta igång en process för att hitta en efterträdare.

Vilka möjliga efterträdare finns det?

– Det finns många olika personer inom socialdemokratin som skulle kunna vara möjliga, men jag har inte information om några namn så jag väljer att inte spekulera i det.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Lekfalks mentor

Mer i ämnet