Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Hör kommunalrådet Lenitha Eriksson (S) om kommunstyrelsens kännedom kring Lekfalks budgetavvikelser Foto: SVT

SVT avslöjar – Nordström informerades om Lekfalks konsultkostnader

Uppdaterad
Publicerad

Luleås förre kommunalråd Niklas Nordström och hela kommunstyrelsen kände till, eller borde ha känt till den så kallade Mikael Lekfalkaffären. Sedan maj 2019 har hans budgetavvikelser redovisats i månadsrapporterna.

Den förre kommundirektören Mikael Lekfalk fick sparken för att han köpt konsultstöd till sig själv för drygt en halv miljon kronor.

Hans inhyrde mentor kostade 30 000 kronor för 1,5 dagar i månaden, enligt avtalet som var en förklaring till hans budgetavvikelse på 1,2 miljoner kronor under 2018 och 2019.

”Borde ha känt till det”

Kommunalrådet Niklas Nordström (S) , som avgick på torsdagen, har gång på gång hävdat att han inte kände till konsultköpet förrän SVT Nyheter Norrbotten avslöjade saken.

Men han borde ha känt till det, och inte bara han utan alla femton politiker i Luleås kommunstyrelse.

”Från och med april 2019 har kommundirektörens avvikelser redovisats till kommunstyrelsen. Det innebär att kommunstyrelsens ledamöter från och med delårsrapporten i april haft möjligheter att se att kommundirektören haft underskott i sin budget.” skriver dåvarande ekonomichef Jan Öström i ett mejl till SVT.

Enligt Jan Öström har ekonomikontoret redovisat kommundirektörens budgetunderskott på grund av konsultkostnader skriftligt i samband med månadsrapporterna till kommunstyrelsen.

Hela kommunstyrelsen informerad

Och Niklas Nordströms ersättare, kommunalrådet Lenita Ericson (S), medger att kommunstyrelsen blivit informerad i frågan.

– Jag kan inte kommentera vad Niklas Nordström har sagt, men informationen fanns där och alla kunde ställa frågor om kommundirektörens budgetavvikelser.

Men ingen ställde några frågor?

– Nej.

Varför inte det?

– Vi är bara människor och den här informationen fanns insprängd i ett större stycke om kommunstabens ekonomi. Det är inte okej så här, men vi behöver bättre rutiner och bättre rapporteringar. Det blir en fråga för oss i presidiet, säger Lenita Ericson.

Vad säger du om oppositionens roll i det här?

– Alla som sitter i kommunstyrelsen är kollektivt ansvariga, även oppositionens politiker. Vi skulle ha läst handlingarna mer noggrant och efterfrågat mer information, säger hon.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Lekfalks mentor

Mer i ämnet