De politiska kollegorna om Niklas Nordströms avgång. Foto: SVT

Nordströms avgång: ”Det blev en ohållbar situation”

Uppdaterad
Publicerad

Under torsdagen meddelade Luleås kommunalråd Niklas Nordström att han avgår med omedelbar verkan. Och för en del av hans politiska motståndare kom beskedet som en överraskning medan det för andra var väntat.
– Jag har haft det på känn, säger oppositionsrådet Anders Jakobsson (M).

SVT Nyheter Norrbotten har talat med några av Luleås kommunpolitiker om Niklas Nordströms avgång.

Anders Josefsson (M), oppositionsråd och gruppledare:

– Jag har haft det på känn. Den press han fått utstå och den kritik han fått från människor i sociala medier och i kommentatorsfält har varit hemsk. Det är som att folk glömmer bort att det handlar om en person.

– Det är tragiskt, men vi som jobbat nära honom har sett att han varit pressad en tid.

Nina Berggård (V):

– Jag tänker att det var både väntat och oväntat. De händelser som varit och som ledde fram till att kommundirektören Mikael Lekfalk avgick har varit väldigt turbulent. Jag tänker att Niklas Nordström, som högsta politiker, inte haft full koll på vad som hänt och på något sätt insett att situationen blivit ohållbar.

Per Göranssson (SD):

– Jag tror många Luleåbor är lättade efter det här. Man har inte sett Nordström som en gestalt för Luleå. Samtidigt är Niklas en varm person, vilket inte många vet. Så det är såklart tråkigt detta.

– Det blev en ohållbar situation för honom på grund av hans ledarstil. Han bara körde på.

Carola Lidén (C), gruppledare:

– Vi har ju haft många diskussioner den senaste tiden, bland annat om kommundirektören Mikael Lekfalk, men jag har inte sett några signaler.

– Det är viktigt med transparens och en transparent beslutsgång inom politiken, någonting som varit bristande i det fallet.

– Socialdemokraterna i Luleå har tagit en mängd tuffa beslut som haft en stark opinion emot sig, som till exempel skolfrågan och försäljningen av fastigheter.

Thomas Söderström (L) gruppledare:

– Jag är överraskad samtidigt som jag tycker att det tråkigt att man ska behöva avsluta sitt uppdrag på grund av ohälsa.

När träffade du Nordström senast?

– I måndags, både på informationsmötet, kommunstyrelsen och under arbetsutskottet. Då uppfattade jag honom som väldigt samlad och koncentrerad. 

Tror du att detta kan ha med Lekfalk-affären att göra?

– Det kan ha med det att göra. Men vi vet inte hela historien än. Det saknas en hel del information än, men vi får se vad som händer. Nu kommer ju även revisorerna att undersöka detta.

Paulina Koskenniemi (MP) gruppledare:

– Jag tycker att det är tråkigt. Stress är en folksjukdom och man vill inte att någon ska behöva ha det så. Men samtidigt så hoppas jag på ett nytt ledarskap. Att vi får ett styre som är lyhörd och har respekt för både Luleåbor och medarbetare, samt visar riktning i samhällsutvecklingen. Jag hoppas på att det blir bättre.

Liv Shange Moyo (RS) gruppledare:

Skriver i ett pressmeddelande: ”Vi tror inte det är en slump att Nordström hoppar av dagen efter att det står klart att Barn- och Utbildningsnämnden inte kommer att lägga de nya nedläggningsförslag som aviserats ända sen juni. Det stora, organiserade motståndet mot stordrifts- och nedskärningspolitiken har till slut blivit ohållbart för S att ignorera, och Nordström som bundit sig till masten på det skeppet får gå i djupet med det.

Sannolikt har även de desperata försöken att hävda Nordströms ovetande och oskuld i konsulthärvan med anledning av nyligen sparkade kommundirektören Mikael Lekfalks ”personliga mentor” bidragit rejält till den ”akuta stress” som Nordström uppges lida av.”

Samuel Ek (KD) gruppledare:

– Jag tycker att  det är tråkigt om det är hälsoskäl, och det beklagar jag. Men jag känner också att jag vill att man samlar ihop hela kommunstyrelsen och pratar om vad som egentligen händer i kommunhuset. Det har varit många avhopp på kort tid.

Erland Nilsson (LPo) gruppledare:

Jag trodde först att han tog en timeout, men så visade det sig att han har för avsikt att lämna sitt kommunalrådsämbete. Niklas Nordström har länge fått stå i skottgluggen själv trots att de är två personer till som ska hjälpa han med ansvaret. Jag tycker att det är tråkigt, men jag tycker även att man har bäddat för situationen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Lekfalks mentor

Mer i ämnet