Nordströms fallskärm: 58 800 kronor i månaden

Uppdaterad
Publicerad
Förre kommunalrådet Niklas Nordström (S) landar mjukt efter sin avgång. Han är garanterad nästan 60.000 kronor i månaden i  avgångsersättning under ett år.

För en vecka sedan fick kommundirektören Mikael Lekfalk sparken på grund av för sina konsultaffärer och han fick tretton månadslöner i avgångsvederlag.

Avgångsavtalet kostar Luleå kommun nästan två miljoner kronor, inklusive sociala avgifter.

60.000 kronor i månaden

Kommunalrådet Niklas Nordström (S) avgick på torsdagen och han har rätt till avgångsersättning i ett år – 80 procent av årsarvodet på 883.080 kronor.

Det betyder att han garanteras en månadslön på nästan 60.000 kronor i tolv månader.

Kostnaden för kommunen, inklusive sociala avgifter, blir 918.000 kronor.

”Ersättningen samordnas med övriga inkomster och beräknas på den tid han varit förtroendevald i kommunen.” skriver kanslichefen Gunilla Lundin i ett mejl.

3 miljoner i avgångsvederlag på en vecka

Så under den senaste veckan har Luleå kommun fått nästan tre miljoner kronor i nya utgifter på grund av att Mikael Lekfalk och Niklas Nordström har sparkats eller avgått.

Den summan skulle räcka för att driva den nu nedlagda förskolan i Karlsvik i nästan fyra år.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Lekfalks mentor

Mer i ämnet