Mikael Lekfalk, kommundirektör i Luleå, får sparken efter inköpet av personlig mentor utan politikernas vetskap. Foto: SVT

Efter SVT:s avslöjande – kommundirektören i Luleå får sparken

Uppdaterad
Publicerad

Luleås kommundirektör Mikael Lekfalk får sparken. Detta efter SVT:s avslöjande om att han köpt in en mentor till sig själv för en kostnad på över en halv miljon per år.

Samtidigt står Luleå kommun inför mångmiljonbesparingar.

I ett pressmeddelande har Luleå kommun gått ut med att kommundirektören sägs upp på grund av hanteringen av det dyra avtalet med ett konsultföretag i Göteborg.

Avtalet tecknades utan att politikerna i kommunstyrelsen fått någon information.

Lekfalks mentor

– Mot bakgrund av det som har uppdagats har vi avslut av hans anställning. Vi är också överens med Mikael om lösningen, säger kommunalrådet Niklas Nordström.

Kostat kommunen stora summor

Det var i juni som avtalet tecknades om ett köp av tjänster för ledningsstöd. Avtalet skulle gälla från och med den 1 juni 2018 till och med den 31 december 2019. Trots detta undertecknades inte avtalet förrän den 2 november 2018 och har kostat kommunen 20 000 kronor om dagen för rådgivning. Detta använde sig Mikael Lekfallk av 1,5 dag i månaden. Efter avslöjandet och den omfattande kritiken av hur avtalet hanterats beslutade Mikael Lekfalk att säga upp avtalet den 2 oktober i år.

– Allmänhetens förtroende är avgörande för oss som är verksamma i offentlig sektor. Mikael har undanhållit oss politiker nödvändig information om sitt avtal, vilket i sig är allvarligt. Därför väljer vi att avsluta hans anställning, säger kommunalrådet Niklas Nordström.

Brustit i hanteringen

– Två saker måste ses över och förtydligas. Dels informationsplikten mot oss politiker, dels de styrdokument som hanterar kommundirektörens uppdrag och mandat. Det är en översyn som behöver ske i bred politisk samverkan, säger oppositionsrådet Anders Josefsson.

Mikael Lekfalk är ångerfull.

– De sista dagarna har gett mig insikt, det är viktigt att få ett avslut på den här diskussionen. Det enda sätt jag och Niklas Nordström ser är att jag avslutar mitt uppdrag som kommundirektör. Jag har brustit i hanteringen av upphandling av konsult, det tar jag ansvar för, säger Mikael Lekfalk.

– Det känns givetvis ledsamt att avsluta min tid i Luleå kommun på det här sättet. Vi har gjort många bra saker i kommunen och de kommer såklart i skymundan nu.

Kommundirektörens avtal innebär att han får ett avgångsvederlag på 13 månadslöner, vilket totalt sett innebär en kostnad för Luleå kommun på 1 955 000 kronor inklusive arbetsgivaravgifter. Mikael Lekfalk lämnar sin anställning med omedelbar verkan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Lekfalks mentor

Mer i ämnet