Konsekvenserna av kommunens publicering kan enligt kommunens egen anmälan leda till ”skadat anseende” och ”förlust av konfidentialitet när det gäller personuppgifter som omfattas av tystnadsplikt”. Foto: SVT

Luleå kommun anmäler sig själva – röjde identitet på tidigare anställd

Uppdaterad
Publicerad

Efter att Luleå kommun lade ut känsliga uppgifter i en artikel på sitt intranät till 7 500 anställda där de avslöjade identiteten på den person som anonymt anmält ett känsligt personalärende anmäler nu kommunen sig själv till Datainspektionen. I anmälan skriver kommunen att incidenten bedöms som ”mycket allvarlig”.

I anmälan som kommunens jurist Mona Ejnestrand gjort till Datainspektionen skriver de att de via indirekta personuppgifter röjt en individ och att det är ”mycket allvarligt”.

Konsekvenserna av kommunens publicering kan enligt kommunens egen anmälan leda till ”skadat anseende” och ”förlust av konfidentialitet när det gäller personuppgifter som omfattas av tystnadsplikt”.

SVT Nyheter Norrbotten har försökt nå Mona Ejnestrand men utan att lyckas.

Anmälde ”olämpligt beteende”

Det var i samband med att kommunen beskrev sin syn på det tredje avgångsvederlaget i den så kallade ”Lekfalkaffären” som informationen var så detaljerad att det gick att identifiera den person som anonymt anmält Niklas Nordström för ”olämpligt beteende”.

Artikeln plockades bort en dag efter att den publicerats, det efter att tf kommundirektören Anna Lindh-Wikblad ansett att att informationen redan tjänat sitt syfte och till SVT Norrbotten sa hon då:

– Vi har absolut inte hängt ut en individ och jag tycker fortfarande att kopplingen mellan avgångsvederlaget och det så kallade personalärendet är så obehaglig eftersom den är så spekulativ.

SVT Nyheter Norrbotten har även försökt nå Anna Lindh-Wikblad för att få en intervju på telefon eller framför kamera utan framgång. Via kommunens samordnare meddelar hon följande:

”Luleå kommun har rapporterat till Datainspektionen och vi avvaktar utfall på om det är ett brott mot GDPR eller ej. Det är så här Luleå kommun tar sitt ansvar i frågan.”

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Lekfalks mentor

Mer i ämnet