Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Hör kommunalrådet om de känsliga uppgifter Luleå kommun la ut

Luleå kommun la ut känsliga uppgifter på intranätet

Uppdaterad
Publicerad

Luleå kommun lade på onsdagen ut känsliga uppgifter i en artikel på sitt intranät. – Det är klart att det är olyckligt, säger kommunalrådet Lenita Ericson.

Det handlade om kommunens syn på det tredje avgångsvederlaget i den så kallade Lekfalkaffären.

Men uppgifterna till 7.500 anställda i kommunen och i de kommunala bolagen var så detaljerade att det gick att identifiera den person som anonymt anmält förre kommunalrådet Niklas Nordström för ”olämpligt beteende”.

”Kan upplevas som utpekande”

Kommunalrådet Lenita Ericson (S) är inte nöjd med vissa formuleringar i artikeln, men hänvisar till kommundirektören och kommunikationschefen.

– Jag kan hålla med om att det kan upplevas som utpekande och det är inte bra. Det är så klart olyckligt, säger hon..

Ska anställda behöva vara oroliga för att de hängs ut om de anmält en överordnad chef eller politiker?

– Vi är för öppenhet och att vara öppna för media. men det får aldrig gå så långt att enskilda medarbetare upplever att de hängs ut. Så ska det inte vara, säger Lenita Ericson.

Artikel togs bort

Men på torsdag morgon plockades hela artikeln bort från kommunens interna nät för att kommundirektören ansåg att informationen redan tjänat sitt syfte.

Men det finns anställda som tycker att publiceringen var en obehaglig upplevelse, bland annat på grund av den signal som de upplever att arbetsgivaren skickat ut.

– Vi har absolut inte hängt ut en individ och jag tycker fortfarande att kopplingen mellan avgångsvederlaget och det så kallade personalärendet är så obehaglig eftersom den är så spekulativ, säger tf kommundirektören Anna Lindh-Wikblad.

Hon säger till SVT Nyheter Norrbotten att kommunen tänker gå på offensiven när det gäller intranätet och den interna informationen.

– Vi ska givetvis granskas, men vi kräver att granskningarna är sakliga, opartiska och faktabaserade. Vi kommer att vara alerta för att se till att rätt information går ut. Vi kommer absolut att vara mer aktiva och försäkra oss om att informationen är korrekt, säger Anna Lindh-Wikblad.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Lekfalks mentor

Mer i ämnet