Kommunstyrelsen tar in två nya kontrollmoment för direktupphandlingar. Foto: SVT

Luleå inför kontroller av direktupphandlingar: ”Det ska inte bli fler affärer”

Publicerad

Luleå kommun inför obligatoriska kontroller av direktupphandlingar i verksamheten som en direkt konsekvens av Lekfalkaffären och kommunalrådet Niklas Nordströms avgång.

Kommunstyrelsens arbetsutskott beslutade i dag att ta in två nya punkter i de obligatoriska kontrollmomenten för riskbedömning:

  • Återrapportering av delegationsbeslut gällande direktupphandlingar.
  • Avtalstrohet gentemot upphandlade leverantörer.

”Finns en risk”

Och det var bristen på det som ledde till kommundirektören Mikael Lekfalks fall.

Han handlade upp konsultstöd till sig själv utan att rapportera det till kommunstyrelsen och han köpte dessutom tjänsterna vid sidan av gällande regelverk.

Och förre kommunalrådet Niklas Nordström borde ha känt till det eftersom ekonomichefen slagit larm om ökande konsultkostnader för kommundirektören under tre möten i kommunstyrelsen i år

Men nu ska det bli annorlunda i Luleå kommun.

– Det finns uppenbarligen en risk att det där inte sköts som det ska och då behöver vi kontrollera det under kommande år. Vi måste säkerställa och kontrollera att internkontrollen när det bland annat gäller direktupphandlingar fungerar, säger kommunalrådet Lenita Ericson (S).

”Inga fler affärer”

Centerns gruppledare Carola Lidén ställde helhjärtat upp bakom det beslutet.

– Det är jätteviktigt med dessa kontrollmoment. Vi har haft en hel del turbulens i kommunen med olika affärer. Nu gäller det att säkra upp verksamheten så att det inte händer igen. Vi ska inte ha fler affärer, säger hon.

Under dagens möte i kommunstyrelsens arbetsutskott valde alla utom socialdemokraterna att säga nej till 105.000 kronor i värdskapsbidrag till en årskonferens för Sveriges offentliga inköpare.

Och därför blir det ingen konferens.

– Nu när vi ska effektivisera så mycket så vill vi satsa på kärnverksamheten i stället, säger Carola Lidén.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Lekfalks mentor

Mer i ämnet