Här är norrbottningarna som drabbats av tandvårdskrisen

Uppdaterad
Publicerad

Christine saknar fem tänder och kan inte längre tugga hårdbröd. Mikaels trasiga tand skär in i kinden sedan ett år tillbaka. Maja som ska prioriteras har fått vänta så pass länge att tandvårdsrädslan tagit över igen. Här är norrbottningarnas samlade berättelser om deras munnars förfall.

Sedan SVT började bevaka tandvårdskrisen med långa köer och stor tandläkarbrist har det rasat in mejl, chattmeddelanden och inlägg på sociala medier från norrbottningar som har problem med sina tänder men inte fått hjälp.

Här är norrbottningarnas samlade berättelser om sin munhälsa. Några har valt att visa och berätta framför kameran – medan andra skrivit ned sina erfarenheter av tandvården anonymt.

Tandvården i Norrbotten

Kvinna i 50-årsåldern, Luleå kommun:

”Det har gått många år mellan att jag kallats till undersökningar och i och med detta så är inte många tänder hela i nuläget. Men när tänderna dör så avtar ju ofta också värken.”

Man, 37 år, Kalix kommun:

”Jag har haft tandvårdsförsäkring hos Folktandvården som löpte ut den 1/11. Fick kopiös tandvärk tio dagar senare där tandläkaren konstaterade att flera tänder var riktigt dåliga. Fick betala de provisoriska lagningarna själv trots att jag påpekade att jag inte fått komma på någon kontroll i år. Finns inga tider att få gjort rotfyllningarna färdigt. Känns så jävligt att man inte ens kan få fungerande tandvård i det här landet.”

Kvinna 70 år, Pajala kommun:

”Sedan tre månader tillbaka har jag sökt hjälp på Folktandvården i Pajala för sprucken tand men det fanns ingen tid att få. Sökt alla möjliga privata tandläkare. Telefonsvarare säger att de inte tar emot nya patienter. Är tydligen tvungen att åka till Finland för att få min spruckna tand lagad. Är otroligt frustrerad.”

Man, före detta Kirunabo:

”Flyttade utomlands och bokade privattandläkare. Efter röntgen upptäcktes sex hål under gamla plomber. När dessa var lagade har i stort sett alla problem med bihålorna försvunnit. Att man inte tog sig tid att kolla upp statusen på mina tänder i Kiruna, genom röntgen av hela munnen är en gåta för mig. Man har spelat rysk roulette med min hälsa.”

I videon ovan får du möta fler norrbottningar och höra hur de har drabbats.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Tandvården i Norrbotten

Mer i ämnet