Hundratals norrbottningar nekas tandvård – varje vecka: ”Det har blivit värre”

Uppdaterad
Publicerad

Värk, trasiga tänder, feber eller svullnad. Trots akuta problem tvingas norrbottningar gå runt med värk i munnen eftersom varken Folktandvården eller privata aktörer har tid att hjälpa dem.

– Situationen har blivit värre, säger Linnéa Roslund, ordförande för Privattandläkarnas lokalavdelning i Norrbotten.

Det råder stor tandläkarbrist i Norrbotten, vilket har lett till att Region Norrbotten prioriterar hårt om vem som får komma till Folktandvården eller inte. Tidigare har många vänt sig till de privata aktörerna, men nu är det stopp också där – även för dem med akuta besvär.

Över 800 personer nekades hjälp

Under hösten har det i snitt ringt hundra personer i veckan till kliniken Tandborsten i Luleå. Hermelinen, som bara ligger ett stenkast bort, vittnar om liknande siffror.

Tandvården i Norrbotten

Under nio veckor nekades 834 nya patienter en tid på grund av resursbrist.

– Det är ett resultat av att man inte får komma på sina regelbundna undersökningar i den utsträckningen man bör, säger Linnéa Roslund.

Få kliniker kan ta emot nya patienter

Situationen berör inte enbart Luleå utan hela Norrbotten. I en stor enkätundersökning, som Privattandläkarnas lokalavdelning i Norrbotten genomförde i höstas, svarade ett fåtal privata aktörer i länet att de kunde ta emot nya patienter. Alla andra svarade att det var fullt.

– Vi hör från vår receptionist att patienterna säger att man hänvisats till att söka privat och vi hör detta via media. Men på de flesta orter har vi tyvärr inte möjlighet att ta emot fler nya patienter, säger Linnéa Roslund.

Så dessa människor hamnar i ett slags limbo?

– Ja, tyvärr är det så.

SVT Norrbotten vill granska tandvården i Norrbotten. Har du själv varit i stort behov av tandvård men inte fått hjälp? Eller är du en tandläkare som vill ge din bild av situationen? Hör av dig till våra reportrar Linda Jones: linda.jones@svt.se, eller Erica Larsson: erica.larsson@svt.se.

Folktandvårdens prioritetsordning för tandvårdspatienter

  1. Patienter med akuta besvär. Barn ska ha företräde före vuxna.
  2. Avgiftsfri tandvård för barn och unga upp till och med 23 år.
  3. Tandvård för patienter som omfattas av särskilt tandvårdsstöd på grund av omsorgsberoende eller sjukdom/funktionsnedsättning.
  4. Tandvård för patienter 80 år eller äldre.
  5. Tandvård för patienter med friskvårdsavtal.
  6. Tandvård för övriga vuxna.

Källa: Folktandvården

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Tandvården i Norrbotten

Mer i ämnet