Foto: Martina Holmberg / TT

Chatt: Hur mår din mun mitt i tandvårdskrisen?

Uppdaterad
Publicerad

Hundratals nekas tandvård varje vecka i Norrbotten på grund av den rådande tandläkarbristen. Hur är det för dig? Skriv i vår chatt och berätta anonymt, eller mejla erica.larsson@svt.se eller linda.jones@svt.se, om du kan tänka dig att intervjuas eller tipsa.

Direktrapport · Hur mår din mun i tandvårdskrisen?

Pinnat inlägg

Vi vill gå på djupet med konsekvenserna av tandvårdskrisen i Norrbotten där 100-tals nekas tandvård varje vecka. Men vi behöver Er hjälp! Hur har du drabbats av långa köer och hur mår dina tänder med tanke på omständigheterna? Hör av dig till - erica.larsson@svt.se eller linda.jones@svt.se

Anonym • Nu Elin får du ge dig. Att tandvården inte funkar: helt sant. Men det är absolut inte pga flyktingar som prioriteras. Det är barn som prioriteras! Sluta svamla att du har bevis, bevis finns inte pga det du skriver är en grov lögn. Peka mot ledningen i Regionhuset istället. Där finns problemet.

Tanten • jag har en plomb som gått sönder. Är ju inte egentligen akut ännu, snart får jag väl tandvärk. De säger att jag ska ringa på morgonen varje dag fast inte på måndagar, men jag har ringt kanske 7-8 dagar nu och det finns inga tider för mig. Jag kan inte komma ifrån precis när som helst heller. Det går inte att boka. De privata tar inga nya. Helt hopplöst. Jag måste vänta tills jag får tandvärk då?

Anonym • Jag har jobbat i många år på Folktandvården och alltid trivts i organisationen och på min arbetsplats då vi hade ett utvecklande samarbete och möjlighet att hjälpa våra patienter inte enbart med brandsläckning i akuta ärenden. Situationen ändrades drastiskt när gamla Staben gick i pension och när vi fick nya divisionschefer. Gigantiska verksamhetsområden med en hård och central styrning in i minsta lilla tidbokning bildades. Man började behandla personalen som " lydiga robotar ". Medarbetare med avvikande åsikter tystades ner och man gjorde verkligen allt för att bli av med "besvärlig" personal som inte var cheferna till lags. Arbetsbördan och den psykosociala situationen blev till slut ohållbar. Många kunniga och erfarna medarbetare lämnade Folktandvården vilket är en katastrof för patienterna speciellt för dem med särskilda behov. Även jag har valt att sluta på Folktandvården redan 2018 och jobbar nu inom privata tandvården där vi gör det bästa möjliga för våra patienter. Så länge Regionens politiker inte våga se sanningen inom organisationen och inte ändra sitt synsätt gentemot medarbetarna blir der inte bättre. Det hjälper inte att bara "lägga locket på"

Elin • Svar till @Anonym: du som gör påhopp på mig som vill förmedla fakta, som kommer från Folktandvården själva när de inte kan ta emot akuta patienter: Visa upp bevis för det du påstår! Jag själv ska ta fram underlag som visar statistik över vilka patientgrupperna är och ställa politiker mot väggen. Jag kan göra detta i mitt jobb. I och med att sådana som du sprider lögner så kan man anse det samhällsviktigt försvarligt att ta fram underlag som stoppar falsk propaganda i syfte att vilseleda medborgarna. Det är viktigt att förse medborgare med sanningsenliga fakta. Först då kan man lägga kraft bakom krav att tand-och sjukvård ska komma skattebetalare till del. Sverige har varit, och är fortfarande hela världens socialbyrå. Det kan inte fortsättningsvis få vara så när äldreomsorg, sjukvård, tandvård och förlossningsvård knappt har utrymme att existera. Norrland har stora behov av arbetskraft. Fråga gärna vilka det är som hjälper glesbygden att leva, om än med konstgjord andning: dubbelboende lärare, poliser, apotekare, socialsekreterare mfl. Vi ger upp stor del av vårt privatliv för att vi anser det viktigt att bemanna samhällsviktiga positioner i hela landet, inte bara i storstäderna i söder. Men då ska vi också kunna lita på att det finns t ex tandvård när vi behöver det. Norrlands framtid är beroende av de som är beredda att ta jobb i norr. Då måste man vara beredd till stora insatser för att trygga välfärden för de som är med och betalar för den, resp. de som i hela sitt liv bidragit för att samhället ska fungera. Att spela ”god” med hjälp av lögner går inte längre, alltfler genomskådar lögnerna. Om man ska vara krass så är det bara i Norrland man kan vilseleda medborgare med sådana argument att migrationen inte kostar något, och inte tränger ut behoven för andra. Resurserna är inte obegränsade, det är lektion nr 1.
Om du mår illa av fakta så ta en funderare över vilken slags person du vill vara.

Anonym • Jobbar inom tandvård först flera år på Folktandvården sen privat. Är själv från utomlands. Jag blir så besviken på alla lögn från FTV och regionen om varför de flesta av mina kollegor avslutade samt varför det är så dåligt här uppe. Det var inte flyktingar varken pensionsavgångar. Det är dåliga arbetsvillkor, dåligt styrning och dåliga planer. Ingen själv reflexion varför det är så men bara ursäkt och ingen tar ansvar. Men när jag slog larm för flera år sen blev jag bara tystad ned och mobbad. Framtiden ser dystert ut här uppe tyvärr. De som lider är patienterna.

Anonym • Jag tycker det är fullständigt vidrigt att påstå att det är asylsökande som tar all tid. Blir illamående. Vi jobbar ihjäl oss för att hinna med någon patient ö.h.t. Vi räcker inte till. Ingen kommer till slut orka jobba kvar. Folk måste sluta göra falska påståenden Med vänlig hälsning, Ytterligare en som jobbar inom tandvården

Tore • Svar till Emma: Visst ska barnen ha hjälp, men att undersöka friska barn ligger ju utanför prioriteringsordningen som man talat så fint om. Menar att prioriteringen inte alls hålls då akuta i Gällivare inte får tid, utan just dess barn.

Göran • Det statliga tandvårdsstödet kan bara sparas ett år. Uppmaningen att vissa bara ska uppsöka tandläkare vart tredje eller fjärde år eller att tandvård uteblir p.g.a. tandläkarbrist gör att rätten till subventionen går förlorad för dessa personer. Folktandvården menar tydligen att medborgare ska avstå från tandvårdsstödet eftersom man inte lyckas erbjuda tillräckligt med tandvård. Intentionen med stödets utformning var att få medborgarna att genomföra täta och regelbundna tandvårdsbesök.

Elin • Det är bedrövligt när människor ljuger och går i drev mot den som försöker föra fram fakta. Kalla aldrig sanningen för skitsnack. Lämna ut patientlistor så ska vi kontrollera vilka det är som går före i kön. Jag är inte hjärntvättad till skillnad mot er som vill undanhålla fakta. Det finns personal på Folktandvården som vågar säga sanningen, en applåd för dem. Är man tillsagd att säga att det är fem års väntetid till akut tandvård så förstår man också att till slut så kommer sanningen fram till varför det är så långa väntetider. Det håller aldrig i längden att ljuga. Man framstår förstås som "god" när man mörkar fakta kring problematiska frågor. Det är falsk fasad. Hur ska Norrland lösa problemet med nästintill obefintlig tand-och sjukvård, nu när det behövs så mycket arbetskraft? Tror man på allvar att tiotusentals människor från andra delar av landet, likt mig själv, ska acceptera fem års väntetid för akut tandvård??

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer