Foto: Martina Holmberg / TT

Chatt: Hur mår din mun mitt i tandvårdskrisen?

Uppdaterad
Publicerad

Hundratals nekas tandvård varje vecka i Norrbotten på grund av den rådande tandläkarbristen. Hur är det för dig? Skriv i vår chatt och berätta anonymt, eller mejla erica.larsson@svt.se eller linda.jones@svt.se, om du kan tänka dig att intervjuas eller tipsa.

Hur mår din mun i tandvårdskrisen?

Pinnat inlägg

Vi vill gå på djupet med konsekvenserna av tandvårdskrisen i Norrbotten där 100-tals nekas tandvård varje vecka. Men vi behöver Er hjälp! Hur har du drabbats av långa köer och hur mår dina tänder med tanke på omständigheterna? Hör av dig till - erica.larsson@svt.se eller linda.jones@svt.se

Martina • Vi borde nog få tandvårdsrabatt? Men egentligen kan man nog inte kalla det för rabatt? För det är ju eftersatt tillgång till tandvård som vi blivit drabbade av. För att politikerna håller inne med våra skattepengar. När vi betalar skatt ska det först gå till livets nödvändigheter? Är det inte så? Och tandvård måste det inte ses som en av livets nödvändigheter? Jag tycker det i alla fall.

Emil • Det kommer nu bli mångdubbelt dyrt för mig och flera andra som jag känner att få tänderna lagade och utbytta. En del av oss har glipor där tanden lossnat. Tänk om vi fått en tandläkartid i tid. Då hade det inte blitt så här. Är det någon av de politiker som sparar in på tandvården som tänker på hur det känns att gå med tandvärk och trasiga tänder?

Herman • Nu när vi är många som behöver extra mycket hjälp med tänderna kommer då de extra tandläkarna att räcka till? Det kommer ju ständigt nya som behöver tandhjälp?

Edvin • Hur ska jag få råd med tandläkaren? Det har blitt så många tänder som nu måste tas hand om.

Erika • Jag har inte fått tandläkartid på länge kommer de att prioritera om nu?

Sebastian • Kan då gott erfara att tandvården i norrbotten inte fungerar. Då jag fick en tid för att laga min tand så utförde dom någon mindre åtgärd för att åtgärda värken men så härledde dom senare till privat klinik för att utföra den faktiska rot-fyllningen. Tyckte det lät väldigt lustigt och jag har nu med ljus och lykta letat efter en privat aktör som kan slutföra jobbet men helt utan resultat.

Roland • Vad hjälper det att vi lever i en modern värld full med teknisk tandläkarapparatur? När det inte finns tandläkartider till oss...? Då har vi ingen glädje av den medicinska utvecklingen. Det blir ju som om den inte finns.

NB • Mmm… Ja, vem ska betala när börsen är tom…

Varför inte be staten gå in med pengar. Har Sverige kunnat ösa pengar över andra arbetsgivare så de har kunnat ha billig arbetskraft så må väl staten kunna satsa lite extra på tandvården (och annan vård).

Plusjobb, extratjänster, introduktionsjobb. De byter bara namn på ”insatserna” men det är samma sak. Det är våra skattepengar som betalat alla dessa ”anställningar”. Det är ett känt faktum att sådana ”anställningar” inte är varaktiga. För ni vet väl att det INTE ingår samma trygghet som för vanliga anställda.

Sååå… Sverige, var är våra skattepengar när vi behöver dem för något så viktigt som vår hälsa?

Lisa • Stort tack för att ni går på djupet med tandproblemen.

Vem betalar? • Det lilla hålet, en tappad tand... problemen har växt med tiden och blivit så omfattande i munnen. Det kommer att kosta mycket nu. Finns det någon tanke på att ge oss någon kompensation? Uppskattningsvis skulle det kostat runt 1000 kronor tidigare. Nu 10 000-tals kronor mer kanske ända upp till 50 000 kronor.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.