Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se när finalen spelas och hör vinnarlaget berätta om hur de lade upp spelet. Foto: Adam Berlin/SVT

Här avgörs udda sporten i Luleå – SM i snöbollskrig

Publicerad

Tävlingen har legat på is ett par år men i helgen var snöbollskrigs-SM, eller Yukigassen som det också kallas, tillbaka. Som vinnare stod Norrlands silver.

– Att vi är före detta handbollsspelare gör att vi har bra kastarmar, säger Anton Ericsson.

Över 100 deltagare fördelade på 15 lag samlades utanför Luleå tekniska universitet när SM i snöbollskrig, Yukigassen, skulle avgöras. Efter två dagar stod slutligen Norrlands silver som vinnare.

– Jag är förvånad över att vi vann. För några dagar sedan visste vi inte ens att vi skulle vara med, säger Norrlands silvers Daniel Roast.

”10 000 snöbollar”

Arrangörerna summerar tävlingen som lyckad och med stor glädje trots tuffa förutsättningar att få ihop tävlingen. Jonathan Orrhede, berättar att dagarna varit bättre än han kunnat ana.

– Jag tror vi blev klara typ två minuter innan alla deltagare kom igår, men jag är väldigt nöjd med de här två dagarna, säger arrangören.

Totalt rullades drygt 10 000 snöbollar åt de drygt 100 deltagarna.

I klippet ser du hur snöbollskriget utspelade sig.

Vad är Yukigassen?

Yukigassen är en japansk lagsport i snöbollskrig. Ett snöbollskrig med regler: Om du blir träffad är du ute ur matchen, tar ett lag flaggan i mitten har de vunnit, och har alla i motståndarlaget blivit träffade står laget som segrare.

LTU anordnade Yukigassen första gången 2009.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.