Passageraren Mats Andersson satt i närheten av motorn och hörde hur det small till. Foto: Privat

Här börjar flygplanets motor brinna

Uppdaterad
Publicerad

Mats Andersson satt bredvid den vänstra motorn på SAS-flyget från Kiruna när det plötsligt small till. En kvart efteråt tvingades piloterna nödlanda på Luleå Airport.

Tidigt på fredagsmorgonen klev ett hundratal passagerare i Kiruna på ett flyg som skulle ta dem från Kiruna till Stockholm. Men planet kom aldrig fram utan tvingades nödlanda i Luleå efter att det började brinna i en motor.

Mats Andersson från Kiruna, sedan många år bosatt i Kalifornien, var en av passagerarna.

– Jag satt vid vänstra motorn och hörde en ganska stor smäll och samtidigt drog planet lite åt vänster neråt. Men det syntes inget. Runt mig var det väldigt lugnt, säger han.

SAS: Tekniskt fel

Efter smällen stängdes motorn av och planet tvingades nödlanda i Luleå. Enligt SAS presstjänst var det ett tekniskt fel på motorn. Mats Andersson menar att flyget flög utmärkt även efter att motorn kraschat och att landningen var som en vanlig landning. Han känner sig inte heller rädd för att sätta sig på ett nytt plan igen.

– Jag ska vidare till brorsan i Helsingfors över helgen innan jag åker tillbaka till San Francisco, säger Mats Andersson.

Efter nödlandningen fick passagerarna åka vidare till Stockholm med ett nytt plan. Flygplanet med trasig motor står kvar i Luleå och ska genomgå en teknisk undersökning.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.