Här är förskolan där barnen kan prata finska, meänkieli och nordsamiska Foto: SVT/Armi Rouso

Här kan barnen prata finska, meänkieli och nordsamiska

Uppdaterad
Publicerad

Luleå är förvaltningsområde för finska, meänkieli och samiska. I höst öppnar man nu en tvåspråkig förskola med personal som kan tala finska, meänkieli och nordsamiska.

På Charlottendals förskola i Luleå kommer man från och med i höst att prata både nordsamiska, meänkieli och finska. Detta efter att kommunen uppfyller kravet att som förvaltningsområde erbjuda kommunborna barnomsorg på dessa minoritetsspråk.

Formen för undervisningen är att en väsentlig del av tiden ska man tala de olika minoritetsspråken.

”Stor möjlighet för minoritetsspråken”

Enligt förskolechefen Kirsi Lagerdahl kommer man även fördjupa sig i minoritetsspråkens historia, kultur och traditioner. Hon är glad över att redan nu ha kunnat rekrytera personal för finska och meänkieli-grupperna. Men en samisktalande förskollärare saknas än så länge.

– Det här är en stor möjlighet för minoritetsspråken att fortsätta att existera och utvecklas. Många mor-och farföräldrar talar språket, men inte nödvändigtvis barnens föräldrar eller barnen själv.

Sugen på nya kollegorna

Den som är först ut med att anställas i den nya förskoleavdelningen är Rose-Marie Groth. Hon gläds åt att få dela med sig av sitt modersmål till barnen.

– Jag längtar till de andra i personalen också börjar så vi får jobba fram en bra verksamhet tillsammans, säger hon.

Vill göra Luleå attraktivt

Skolchefen i Luleå, Maarit Enbuske, tror att den nya förskolan ökar Luleås attraktionskraft.

– Den här kommunen vill vara öppen för alla och med möjligheten för exempelvis de som funderar på att flytta från Finland till Sverige, är den här satsningen verkligen positiv.

Hon fortsätter:

– Jag har själv barnbarn som pratar finska och svenska och man ser ju hur lätt de har att lära sig båda språken samtidigt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.