Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se när SVT:s reporter får åka Stridvagn 122 under militärövningen Vintersol i Boden. Fordonet ska skickas till Ukraina. Foto: Anna Wallbrandt/SVT

Se när SVT:s reporter åker med i stridsvagn Leopard 2 i Boden

Publicerad

I samband med militärövningen Vintersol i Boden får SVT ta en närmare titt på Stridsvagn 122. Militärfordonet ska skickas till Ukraina och vi fick följa med på en åktur.

– Det är spjutspetsen på armén och ska fälla avgörandet med sin kanon och sitt vapensystem, säger Frans von Fieandt, chef för stridsvagnskompaniet.

Stridsvagn 122 är den svenska versionen av den tyska Leopard 2, kanonen skjuter pansarprojektiler och spränggranater som kan bekämpa mål på upp till 4 000 meters avstånd.

– Den är framtagen för att strida i ett system av andra system. Den absolut största fördelen enligt mig är kombinationen av god verkan, god framkomlighet och ett bra skydd. De tre sakerna tillsammans är det som gör Stridsvagn 122 så bra, säger von Fieandt.

Se hur stridsvagnen är utrustad och följ med på åkturen i klippet.

Därför är den så viktig för Ukraina

Det var i februari i år som regeringen beslutade att leverera luftvärn och ett tiotal stridsvagnar till Ukraina. Fordonet rymmer fyra personer: förare, vagnchef, skytt och laddare – och det är laddarplatsen som SVT:s reporter får sätta sig i. 

I klippet nedan berättar Mathias Vainionpää, chef för Norrbottens pansarbataljon, om varför stridsvagnen är viktig för Ukraina.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet berättar Mathias Vainionpää, chef för Norrbottens pansarbataljon, om varför stridsvagnen är viktig för Ukraina. Foto: Anna Wallbrandt/SVT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Norrbotten och kriget i Ukraina

Mer i ämnet