Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Mindre trött” – se eleverna berätta hur de mår av att röra sig mer under skoltid. Foto: Anna Wallbrandt/SVT

Här har Luleåeleverna idrott på schemat varje dag

Uppdaterad
Publicerad

Norrbotten har fått sin första certifierade Generation Pep-skola. Det innebär bland annat näringsrik mat, aktiva raster och rörelsepauser dagligen.

– Nu orkar jag mer i skolan, säger eleven Joar Mikaelsson.

Innovitaskolan i Luleå har under ett års tid arbetat med att främja fysisk aktivitet och hälsosamma matvanor för eleverna. Arbetet belönas nu med den första Generation Pep-certifieringen i Norrbotten.

Daglig idrott utomhus

– Det känns jätteroligt och jag hoppas att fler skolor vill haka på det här. Jag tror att för att samhället ska må bra måste man starta från skolan, säger rektorn Paulina Lindström.

På Innovitaskolan i Luleå har eleverna minst 30 minuter schemalagd idrott utomhus varje dag. Halvtimmen fylls bland annat med utegym, bollekar, stafetter eller annan fysisk aktivitet.

Träning för olika åldrar

– Lekarna vi kör är applicerbara både på de äldre och på de yngre eleverna. Det är rörelse och samarbete i stor utsträckning, säger idrottsläraren Moa Sandlund.

På måndagen firades certifieringen bland annat med dragkamp, gåfotboll och limbo för alla skolans elever.

Hör vad eleverna tycker om den utökade idrotten i klippet.

Generation pep

Det är kronprinsessparet som är initiativtagare till Generation Pep, en organisation som arbetar för att sprida kunskap och skapa engagemang kring barn och ungdomars hälsa. De tillhandahåller bland annat stöd och verktyg för att främja elevers hälsa.

Totalt finns 54 Generation Pep-skolor i Sverige.

Källa: generationpep.se

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.