Mattias Morin, verksamhetschef för akut omhändertagande vid Sunderby sjukhus. Foto: SVT

Har inte tillräckligt med personal för att bemanna vårdplatserna

Uppdaterad
Publicerad

Akutmottagningen vid sjukhuset i Sunderbyn har brister i patientsäkerheten. Det visar en oanmäld inspektion från Inspektionen för vård och omsorg (IVO). Bland annat har en äldre patient tvingats vara 23 timmar på akuten i väntan på en vårdplats.

– Vi har en vårdplatsbrist på sjukhuset som grundar sig i en brist på sjuksköterskor. Det i sin tur har lett till att man dragit ned på antalet vårdplatser, säger Mattias Morin, verksamhetschef för akut omhändertagande vid Sunderby sjukhus.

Väntade 23 timmar

Akutmottagningen vid sjukhuset i Sunderbyn har brister i patientsäkerheten för de som vårdas på akuten i väntan på en vårdplats. Det slås fast av Inspektionen för vård och omsorg (IVO) som gjort en oanmäld inspektion.

Under den framkom det att en äldre patient legat 23 timmar på akuten i väntan på att föras till en vårdplats. Patienten drabbades av en fallskada och trycksår och blev mycket sämre.

– Det finns vårdplatser som man skulle kunna nyttja. Men problemet är vi inte har tillräckligt med personal att bemanna platserna, säger Mattias Morin.

Högre lön

Från fackligt håll menar man att det krävs förbättringar i arbetsmiljön men också bättre betalt för sjuksköterskorna.

– Man kan börja med att höja lönerna och förbättra arbetsmiljön. Det är de största problemen vi har, menar Viktoria Kourkouta, Vårdförbundets skyddsombud på akuten i Sunderbyn.

Behövs det fler vårdplatser på sjukhuset?

– Jo, verkligen. Men för att få det måste man få fler sjuksköterskor.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.