Äldre låg ett dygn på akuten – kritik mot långa väntetider

Uppdaterad
Publicerad

En äldre patient fick ligga på akuten i 23 timmar i väntan på vård. Inspektionen för vård och omsorg (IVO) kritiserar Sunderby sjukhus för att de inte lever upp till patientsäkerheten.

Efter en oanmäld tillsyn bedömer IVO att akutmottagningen på Sunderby sjukhus inte alltid lever upp till kraven på patientsäker vård. Tillsynen har visat brister i patientsäkerheten för de patienter som vårdas kvar på akutmottagningen i väntan på en vårdplats i sluten vård.

Enligt IVO blev en äldre patient liggande på akutmottagningen i 23 timmar samtidigt som patientens tillstånd kraftigt försämrades. Den äldre patienten drabbades bland annat av liggsår och en fallskada under väntetiden.

Lång väntetid

Väntetiden på akuten är ofta flera timmar, vilket kan innebära ökad risk för vårdskador. De patientsäkerhetsrisker som kan drabba patienter som väntar på en vårdplats är risk för trycksår, risk för fallskada, oro/förvirring. Äldre, multisjuka, och patienter med hjärtbesvär är särskilt utsatta grupper.

Hög arbetsbelastning

I sin granskning pekar IVO på att hög arbetsbelastning gör att personalen inte har möjlighet att ha uppsikt över alla patienter. Möjliga orsaker till de långa väntetiderna är bland annat brist på personal och vårdplatser inom slutenvården, samt brister i utskrivningsrutiner.

IVO förutsätter att vårdgivaren säkerställer att personalen har möjlighet att ta hand om patienterna på ett sätt som gör att risken för vårdskador minimeras. IVO avslutar ärendet, men kan komma att göra ytterligare tillsyn för att säkerställa att åtgärderna gett effekt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.