Här – området vid den gamla Stålverk 80-tomten – kan batterifabriken hamna. Foto: SVT Design

Här kan batterifabriken hamna

Uppdaterad
Publicerad

En gigantisk batterifabrik kan byggas i Luleå – och här är tomten som är aktuell för kommunen. ”Det är vårt bästa kort”, säger kommunalrådet Niklas Nordström.

Europas största batterifabrik planeras att byggas på en ort i Sverige av det nystartade företaget Northvolt. Och på onsdagen kunde företaget presentera att Luleå var en av tio orter som var med i det fortsatta urvalet.

Fabriken kräver en stor yta

Kommunalrådet Niklas Nordström berättar att området vid den gamla Stålverk 80-tomten i Svartöstaden kan vara en aktuell plats för batterifabriken.

Luleå och batterifabriken

– Det är en stor yta som den här fabriken kräver, så i dagsläget är det den här marken vi tittar på. Blir det något annat växer det fram i processen, men det här är vårt bästa kort.

LÄS MER: Europas största batterifabrik till Luleå?

Kommunen arbetar nu med att ta fram en detaljplan.

”Väldigt goda förutsättningar”

Northvolts ledning kommer nu att åka ut till orterna och träffa kommunledning, titta på mark och bedöma förutsättningarna.

– Vi vet att vi har väldigt goda förutsättningar, vi har en stark industritradition i Luleå. Vi har sedan många år tillbaka haft industrier på orten och det finns ett stort kunnande om hur man driver det, säger Nordström och fortsätter:

– Vi har hamn, järnväg, stora vägar och välfungerande infrastruktur inom länet. Vi har även ett universitet som säkrar kompetensförsörjningen, för de har ett stort behov av rekrytering.

Fullt utbyggd beräknas fabriken ge jobb åt 2.500 till 3.000 anställda.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Luleå och batterifabriken

Mer i ämnet