• Viktigt meddelande:

    Information om skogsbränder på flera platser i landet Läs mer

Här krävs tillstånd för att flyga drönare

Det har blivit lättar att flyga drönare med kamera utan tillstånd från första augusti i år – men för den som vill flyga drönare över en flygplats kontrollzon krävs samma tillstånd som tidigare.

Den som vill flyga drönare över flygplatsernas kontrollzoner måste ansöka om tillstånd från Transportstyrelsen och från flygledningen på flygplatsen.

– Lättnaden har bara att göra med kameratillstånd och det har inte att göra med när var och hur man får flyga, de reglerna är samma som tidigare och innebär att man måste ha tillstånd från flygledningen för att få flyga i vårt luftrum, säger Stefan Hagel, ställföreträdande chef hos flygledningen i Luleå.

I Luleå får flygledningen in en till tre ansökningar per vecka och det handlar främst om kommersiella flygningar från mäklare och Lantmäteriet men ibland också från privatpersoner.

– Vi är lite mer restriktiva när det gäller privatpersoner eftersom de inte har samma utbildning och kunskap om vilket regelverk som gäller.

Måste stänga luftrummet

När någon får tillstånd att flyga drönare måste kontrollzonen vara tom.

– Vi är tvungna att stänga luftrummet för vi får inte ha någon annan trafik i samma luftrum när drönaren flyger.

Och det handlar om ett stort område som sträcker sig långt utanför själva flygplatsområdet. Området innefattar bland annat Luleå stad, vissa byar och skärgårdsöar. Och det händer att drönare tar sig in på området utan tillstånd.

– I Luleå har vi haft två händelser senaste två åren så det är inte ofta, men i storstadsområden är det ett stort problem.

Här krävs också tillstånd

Det finns ytterligare områden så kallade restriktionsområden där det inte är tillåtet att flyga drönare utan tillstånd. Det kan handla om skydd för geografisk information där tillstånd måste sökas hos Lantmäterier och i vissa fall Sjöfartsverket.

Och den som flyger på uppdrag eller för att tjänar pengar på flygningen måste ansöka om tillstånd hos Transportstyrelsen.

Här är Luftfartsverkets karta över var du får och inte får flyga drönare utan tillstånd.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer