Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör regionspolitikerna Johannes Sundelin (S) och Marianne Sandström (SD) om debatten på regionfullmäktige – dagen efter att regiondirektören meddelat att hon lämnar sitt uppdrag. Foto: Anna Wallbrandt/SVT

Hårda ord när politikerna möttes igen efter regiondirektörens avhopp i Norrbotten

Uppdaterad
Publicerad

Det var hårda ord och inga visor när regionpolitikerna möttes dagen efter regiondirektörens Anna-Stina Nilsson Nordmarks avhopp.

– Lyssnar man på dagens debatt tycker jag inte att man inser att vi har problem, säger regionpolitikern Johannes Sundelin (S).

Efter hård kritik från vårdpersonal runt om i Norrbotten, mot både regionledningen och regiondirektören Anna-Stina Nordmark Nilsson, så kom beskedet på tisdagen – regiondirektören lämnar sitt uppdrag.

Under onsdagen möttes politikerna återigen på regionfullmäktige i regionhuset. När man diskuterade delårsrapporten och vad som hänt under verksamhetsåret blev debatten hård. Meningsskiljaktigheterna handlade främst om brist på personal och vårdplatser.

– Jag tänker att ingenting löses av att en person lämnar utan det är regionpolitikerna som har ansvaret, säger regionpolitikern Johannes Sundelin (S).

SD tror inte på förändringar

Oppositionsrådet Marianne Sandström (SD) poängterar även hon att direktören har agerat på mandat från den nuvarande politiska ledningen.

– Så tyvärr tror inte jag att så länge vi har den nuvarande ledningen kommer det inte att ske några större genomgripande förändringar, säger oppositionsrådet Marianne Sandström (SD).

Backgård (SJVP): ”Ödslar skattepengar”

Regionrådet Kenneth Backgård (SJVP) menar att det inte är något konstigt med kritik från båda hållen under en debatt på regionfullmäktige.

– Men det de framför, att man ska börja gissa sig till beslut som inte är fattade som ledde till en återremiss på en sådan sak som en delårsrapport är rent oansvarigt. Det går åt resurser för att hantera detta och det här är en fråga som berör en rapport, det går inte att ändra på det, säger han.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.