Över 170 läkare vid Sunderby sjukhus hart skrivit ett öppet brev där de kräver regiondirektörens avgång. Foto: Amanda Liikamaa/SVT

Över 170 läkare på Sunderby sjukhus kräver regiondirektörens avgång

Uppdaterad
Publicerad

Drygt 170 läkare i Norrbotten hävdar att personalsituationen vid Sunderby sjukhus är så illa att det nu går ut över patienterna – nu har de fått nog och kräver i ett öppet brev regiondirektörens avgång. Norrmedia är först med att publicera brevet.

I brevet, som är undertecknat av 174 läkare, skriver läkarna att läget nu är ”katastrofalt”.

Saknar förtroende

Läkarna skriver bland annat: ”Den nuvarande situationen vid Sunderby sjukhus är ett direkt resultat av ett icke fungerande ledarskap, som under lång tid varit ovilligt och oförmöget att ta itu med och åtgärda de växande problemen med både arbetsmiljö och patientsäkerhet”.

Redan för några dagar sedan sade Norrbottens läkarförening upp sitt samverkansavtal med Region Norrbotten, med anledning av att man saknar förtroende för regiondirektören.

Drabbar svårt sjuka

Förutom att personalbristen har drabbat cancerpatienter som har fått skickas hem, drabbas också multisjuka patienter med lunginflammationer, hjärtinfarkter och blodförgiftningar som inte kan läggas in då det saknas vårdplatser, enligt Linda Kenttä Finnberg, en av läkarna som skrivit under brevet.

I mitten av juni stod det klart att Karolinska universitetssjukhuset i Solna har tecknat ett avtal med Region Norrbotten om att operera omkring 190 cancerpatienter under sommaren. Patienterna kommer i de flesta fall att flyga med reguljärflyg till Stockholm, enligt ett pressmeddelande från Karolinska.

Läkarna på Sunderby sjukhus skriver i brevet: ”Det helt centrala uppdraget, att erbjuda högspecialiserad  vård i egen region, har man totalt msslyckats med.”

”Det är fruktansvärt”

Att framställa det som en bra lösning är okänsligt av regionledningen, anser överläkaren Jonas Millgård, som också har skrivit under brevet.

– Att skicka i väg svårt sjuka cancersjuka människor, långt hemifrån och sitt sociala stöd, är vedervärdigt. Det är fruktansvärt. Det är inte bara operationsteknik det handlar om, det handlar om människor, säger överläkaren Jonas Millgård, till Norrbottens-Kuriren.

SVT Nyheter Norrbotten söker Anna-Stina Nordmark Nilsson för en kommentar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.