Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet hör du överläkaren Ola Wulfs fräna kritik mot Region Norbotten och generaldirektören Anna-Stina Nordmark Nilsson. Foto: Linus Nilsson, SVT/Anders Hjertström, SVT

Överläkaren i Gällivares hårda kritik: ”Byte av ledarskap är ett måste”

Publicerad

Överläkaren Ola Wulf i Gällivare riktar hård kritik mot regiondirektören Anna-Stina Nordmark Nilssons ledarskap och menar att hon måste avgå om vårdkrisen ska gå att lösa.

– Byte av ledarskap är ett måste, annars har vi snart inget kvar att ens försöka bygga på, säger han till SVT Nyheter Norrbotten.

Förra veckan rapporterade SVT Nyheter Norrbotten om att fackförbundet Norrbottens läkarförening sagt upp sitt samverkansavtal med Region Norrbotten. Anledningen är att de saknar förtroende för regiondirektören.

Nu kommer liknande kritik från Ola Wulf, överläkare och medicinskt ansvarig för akut omhändertagande, medicin och rehab vid Gällivare sjukhus. Wulf har arbetat vid sjukhuset sedan 28 år tillbaka och är en av de tyngsta läkarprofilerna i Malmfälten.

– Regiondirektören har kört i diket och dragit med sig sjukvården. Regiondirektören har sparat en massa pengar men folket som behövs är inte kvar.

”Massflykten av höga chefer talar sitt tydliga språk”

Förutom att regiondirektören måste avgå så måste Region Norrbotten, enligt Wulf, även öppna plånboken för att säkra en patientsäker vård de närmaste månaderna. Han menar också att regionen måste erbjuda konkurrenskraftiga löner, samt inse att personalen är deras viktigaste resurs och satsa långsiktigt på sin befintliga personal.

– De som nu finns kvar inom organisationen, personal och chefer, får nu ta en större del av belastningen vilket snabbt blir en ond cirkel. Massflykten av höga chefer talar sitt tydliga språk, säger Ola Wulf.

Enhetschefer jobbar som sjuksköterska

Enligt honom hade sommarens vårdläge inte behövt bli lika allvarligt om man hade lyssnat på de lösningar som presenterats långt tidigare. Lösningar som hade blivit billigare om de inte hade behövts lösas i sista minuten.

– Istället för att utveckla verksamheten sitter enhetscheferna och lägger tid på att lösa kommande skift. Det är ytterst påfrestande att hålla på med brandsläckning och dessutom som enhetschef behöva gå in och jobba kliniskt som sjuksköterska där det saknas bemanning.

SVT har sökt Anna-Stina Nordmark Nilsson hela måndagen utan framgång.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.