Region Norrbotten uppmanar alla som inte är akut sjuka att ringa 1177 eller gå in på Digitalen vid vårdbehov. Foto: Isabell Höjman / TT

Region Norrbotten varnar: Risk för ökade väntetider inom vården i sommar

Uppdaterad
Publicerad

Region Norrbotten flaggar för att det kan bli längre väntetider än vanligt i sommar för personer som inte har akuta besvär eller är svårt sjuka. Nu vädjar man till alla norrbottningar om förståelse.

Det råder så pass stor personalbrist inom Region Norrbotten att vården påverkas kraftigt. På akutmottagningen i Gällivare har akutsjuksköterskor flaggat för att vissa kan få vänta uppemot ett dygn.

Nu meddelar Region Norrbotten att alla verksamheter påverkas av bristen på personal samtidigt som det finns en ökad efterfrågan på vård.

– De som är svårast sjuka och har mest akuta behov får alltid vård först. Men för övriga patienter kan det bli längre väntetider än vanligt, säger Ulf Bergman, chef för Division Nära, som omfattar regionens hälsocentraler och Folktandvården, i ett pressmeddelande.

Stor brist på hyrläkare

Enligt Region Norrbotten beror det ansträngda läget inom primärvården bland annat på den stora bristen på hyrläkare i Sverige. Regionen har avtal med olika bemanningsföretag, men i år har färre personer än vanligt nappat och istället valt att arbeta i södra Sverige där de flesta bor.

Regionen skriver även i sitt pressmeddelande att målsättningen är att ge all personal fyra veckors semester och skickar med en vädjan till alla norrbottningar om förståelse för längre väntetider.

- Ring 1177 eller gå in på Digitalen om du inte är i akut behov av vård. Då får du hjälp snabbare och behöver kanske inte uppsöka hälsocentral eller akutmottagningarna på våra sjukhus, säger Ulf Bergman.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer