Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Torvald Hurula, från Korpilombolo, berätta om hur hans canceroperation blev inställd precis innan den skulle påbörjas på grund av den stora personalbristen. Foto: SVT/Filip Hannu

Torvald skulle opereras för tjocktarmscancer – skickades hem

Uppdaterad
Publicerad

Torvald Hurula från Korpilombolo var redo att bli opererad för sin tjocktarmscancer på Sunderby sjukhus i Luleå. Men precis innan operationen, när Torvald låg redo med kanyl insatt, blev den inställd.

Det var den 23 maj som Torvald Hurulas liv vändes upp och ner. Han fick beskedet att han hade spridd tjocktarmscancer och behövde snabbt en tid för operation.

Han fick tid på Sunderby sjukhus den 14 juni. En granne skjutsade ner Torvald de 17 milen till Luleå dagen innan – och när dagen väl kom låg han redo på patienthotellet med kanyl inför operationen. Det var Norr media först att rapportera om.

”Det var en käftsmäll”

Men sedan kom chockbeskedet.

– De kom dit och sade att det inte blir någon operation. Det var en käftsmäll, säger Torvald Hurula.

Anledningen var plats- och personalbrist – och istället för operation fick han åka hem utan att ha fått någon ny tid. Det enda som är klart nu är att operationen kommer att ske på Karolinska i Stockholm eftersom den norrbottniska vården är hårt ansträngd.

– Det är självklart inte alls bra. Det hoppas vi också kunna minska risken för genom den här överenskommelsen med Karolinska, säger Anna Pohjanen, divisionschef för Länssjukvård 2.

Hör Torvald Hurula berätta om hur hans canceroperation blev inställd i videoklippet ovan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.