Lena Niemi håller på att städa ut avlidne halvbrodern Ingvar Lomheds lägenhet i Övertorneå. Foto: privat, Erica Larsson/SVT

Här packar syskonen ned Ingvars liv i lådor – men frågorna kvarstår

Uppdaterad
Publicerad

Lena och Anders Niemi sörjer fortfarande avlidne halvbrodern Ingvar Lomhed i Övertorneå. Just nu packar syskonen ned hans liv i flyttlådor men de har fortfarande inte fått några svar av assistansbolaget Frösunda.

– Vi står fortfarande här utan förklaring, säger Lena Niemi.

De senaste dagarna har syskonen Niemi börjat tömma lägenheten där deras sjuka bror blev liggandes död i flera dagar. Ingvar Lomheds assistansbolag dök inte upp på tio dagar och vid nästa besök hittades han död på golvet intill sin säng.

När SVT hör av sig och berättar att det framkommit nya uppgifter och att Frösunda erkänner grovt missförhållande i sin egen utredning så blir det tyst i luren – sedan kommer frågorna:

Fallet Ingvar i Övertorneå

– Vad säger assistansbolaget till er? Har ni fått svar på era frågor? undrar Lena Niemi.

Frösunda vägrar intervju

Frösunda Personlig assistans meddelar efter denna publicering att de kommer att svara skriftligt på SVT:s frågor under onsdagseftermiddagen.

– Men assistansbolaget har fortfarande inte hört av sig till oss heller så vi står här utan förklaring till hur de kunde lämna honom ensam så där länge, säger Lena Niemi.

”Det hjälper ju inte Ingvar”

Vad tänker du om att assistansbolaget erkänner grovt missförhållande i sin egen utredning?

– Det hjälper ju inte Ingvar och det är så hemskt att det här har fått pågå. Det kommer säkert drabba fler än honom, säger Lena Niemi.

Det som hänt Ingvar går inte att göra ogjort, varför är det så viktigt för er att bolaget hör av sig?

– Alltså, de borde ju ha ringt direkt när det blev känt att han hade dött. Jag tycker det är så fegt av dem att de fortfarande inte har hört av sig. Det verkar som att varken brukare eller anhöriga betyder något.

”Tycker de ska få sluta på sitt bolag”

Finns det något enligt er som skulle kunna ge Ingvar upprättelse?

– Att assistansbolaget ställs till svars, för det här kan inte få gå obemärkt förbi. Jag tycker att de ska få sluta på sitt bolag, säger Lena Niemi.

Frösunda Personlig Assistans skulle bemöta kritiken skriftligt under onsdagseftermiddagen. De har nu bett om mer tid.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Fallet Ingvar i Övertorneå

Mer i ämnet