Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Följ med till ett av de bygglovsbeviljade områdena i Boden – och hör vilka kriterier kommunen har gått på. Foto: Anna Wallbrandt/SVT

Här ska gröna industrins bostäder byggas upp i Boden

Uppdaterad
Publicerad

I Boden byggs det för fullt för att förbereda för H2 Green Steels stålverk och vätgasfabrik. Kommunen ska bereda mark för byggarbetskraftens bostäder och nu har fyra områden pekats ut.

Nylandsbäcken på Torpgärdan, Slipvägen 1 i Bodsvedjan och ett område i Sävast, vid Boden business park, har fått beviljade bygglov för tillfälliga bostäder.

Kommunen har även lyft Slipvägen 2 som ett alternativ men efter ett möte med boende i området valde man 2023 att pausa planerna. Nu är det däremot på tapeten igen, något som skapat oro.

Industriboomen i norr

Tusentals arbetare väntas flytta in

Bedömningen är att arbetskraften som ska bygga upp stålverket och vätgasfabriken kommer uppgå till 6 000 personer som mest.

H2GS och kommunens målsättning är att 3 000 av arbetarna ska bo i entreprenörsbostäderna. I genomsnitt är det fem kilometer mellan de planerade bostäderna och företagets arbetsplats.

Följ med till ett av de bygglovsbeviljade områdena i klippet – och hör vilka kriterier kommunen gått på.

Områden för H2 green steels entreprenörsbostäder i Boden

Bodsvedjan

Slipvägen 1: 660 boenden, bygglov beviljat

Slipvägen 2: 528 boenden, bygglovsansökan inskickad

Boden businesspark

BBP 1: 396 boenden, bygglov beviljat

BBP 2: 440 boenden, bygglovsansökan inskickad

Sävast

Fruktvägen: 616 boenden, bygglov överklagat

Torpgärdan

Nylandsbäcken: 132 boenden, bygglov beviljat

Källa: Bodens kommun

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Industriboomen i norr

Mer i ämnet