Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se när studenterna Markus Kristoffersson (på bilden) och Niklas Nybäck arbetar med att räkna in skogen utanför Boden. Foto: Amanda Liikamaa/SVT

Här ska skogen skyddas – studenter räknar och mäter träd i Norrbottens skogar

Publicerad

En skog utanför Boden ska skyddas med biotopskydd. Två studenter arbetar med att räkna in alla träd i skogen – som är runt 2,5 hektar – för att markägaren ska få rätt ersättning.

Skogsstyrelsen vill skydda gammal skog för att den bidrar till att bevara miljöer med höga naturvärden. Ett sätt att göra detta är att biotopskydda skog – och en sådan skyddsvärd skog finns strax utanför Boden.

Men innan den kan få ett skydd måste man mäta upp volym och träslagfördelning.

– Markägaren ska ersättas för att den här skogen ska stå kvar, därför mäts alla träd in så vi vet hur mycket markägaren ska ha, säger skogskonsulenten Carina Mattila.

”Det tar mycket tid”

I skogen finns det bland annat granar som är över 160 år gamla, rötknäckta träd med sällsynta tickor och ”norrlands ädellövträd” som är viktig för många arter.

– Det tar mycket tid, därför är det fantastiskt att ha två som kan jobba med det här heltid en sommar – så att det verkligen hinns med och blir gjort.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör skogskonsulenten Carina Mattila berätta om ”norrlands ädellövträd” och varför det är viktigt att skydda gammal skog. Foto: Amanda Liikamaa/SVT

Runt 2 000 träd i skogen

I sommar är det två studenter som fått uppdraget att mäta skogen – och flera andra skogar i södra Norrbotten.

– 2,5 hektar är det minsta vi kommer att ha, men det är väl över 2 000 träd, säger biologstudenten Markus Kristoffersson.

Det är alla träd över åtta centimeter i diameter som de måste mäta.

– Det är intressant att få se sådana här fina områden, säger skogsingenjörstudenten Niklas Nybäck.

Efter att markägaren fått sin ersättning och skogen har skyddas kommer de markera ut gränsen, detta genom att måla en ring runt trädet med en stjärna ovanför.

Se studenternas skogsarbete i videoklippet högst upp.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer