Tarfala fjällstation i Kebnekaise-massivet (arkivbild). Foto: TT

Här skiljer det 23 grader – i samma kommun

Uppdaterad
Publicerad

Det är bara drygt 14 mil mellan Tarfala och Vittangi som båda ligger i Kiruna kommun. Men temperaturmässigt är variationen enorm – drygt 10 plusgrader i Tarfala medan Vittangi har runt 13 minusgrader.

Under måndagsmorgonen var det 10,1 grader i Tarfala och därmed varmast i landet. Medan Vittangi, som ligger i samma kommun, var en av Sveriges kallaste platser med 13,3 grader, enligt SMHI:s mätning. Det innebär att det skiljde drygt 23 grader mellan de två orterna.

– Det här kan hända på hösten och början av vintern då den varma luften stannar kvar på höjden, och det är precis det som sker i Lapplandsfjällen just nu, säger Lasse Rydvist, meterolog på SVT.

Det har även varit stora temperaturskillnader i Nikkaluokta och Tarfala som ligger drygt 15 kilometer från varandra. I Nikkaloukta har temperaturen legat kring nollstrecket.

Varmare högre upp

Man kan beskriva väderfenomenet som att den varma luften har ”fastnat” i vissa fjällområden i och med högtrycket som dragit in över landet.

– Det är mycket varmare om man kommer upp någon kilometer jämfört med hur det är vid marken. Vilket hör ihop med att kall luft är tyngre och hålls kvar vid marken.

Kyla och snö försenat

Lasse Rydqvist säger också att det är ovanligt lite snö just nu, vilket beror på att det har varit torrare än normalt.

– Speciellt i norra Norrland. Där är det varmast om man ser till hela landet och det kommer nog fortsätta vara mellan sex till sju grader varmare än normalt.

Så när kommer kylan?

– Det kommer att bli kallare och kallare, men lite senare i norra Norrland, framåt den 28:onde november. Men det finns inte mycket snö i prognosen vilket hör ihop en del med högtrycksvädret, säger Lasse Rydqvist, meteorolog på SVT Väder.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.