Foto: SVT.

Nikkaluokta gick från köldhål till Sveriges varmaste plats

Uppdaterad
Publicerad

På bara en timme steg temperaturen i Nikkaluokta blixtsnabbt – och gick från sju minusgrader till sju plusgrader. Därmed blev det så kallade ”köldhålet” en av de varmaste platserna i landet.

På måndagseftermiddagen mellan klockan 17 och 18 steg temperaturen i Nikkaluokta med 14,4 grader. I och med detta gick den lilla byn i Gällivare kommun från att ha varit en av de kallaste till varmaste platserna i landet.

Och på tisdagsmorgonen är det fortfarande varmt i Nikkaluokta. Hela 9,1 grader och därmed varmast i Sverige. Efter Nikkaluokta kommer Kvikkjokk-Årrenjarka. Där är det runt 6,6 grader. Vilket kan jämföras med Lakaträsk i Bodens kommun där det är minus 11,7 grader.

23 graders skillnad

Det är speciella väderförhållanden just nu och ovanligt varmt för årstiden med lite snö. I går skiljde det till exempel 23 grader mellan Tarfala och Vittangi, trots att de bara ligger drygt 14 mil från varandra.

– Det här kan hända på hösten och början av vintern då den varma luften stannar kvar på höjden, och det är precis det som sker i Lapplandsfjällen just nu, sa Lasse Rydvist, SVT:s meteorolog till SVT Nyheter Norrbotten på måndagen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.